Ciència
Primat pallarès
Els paleontòlegs descriuen una nova espècie a partir dels fòssils trobats a Sossís
Era de rutina nocturna i s'alimentava de fruita i resina
L'estudi de 120 restes fòssils recuperades al poble de Sossís (Pallars Jussà) ha permès als investigadors de l'Institut Català de Paleontologia descriure una nova espècie de primat de fa 37 milions d'anys –període de l'eocè–. S'ha batejat amb el nom de Microchoerus hookeri i se l'ha identificat a partir de fòssils que corresponen a dents aïllades i fragments de mandíbules que no s'havien descrit en altres espècies del mateix gènere. L'autor principal de l'estudi, Raef Minwer-Barakat, ha assenyalat que a partir de la morfologia de les dents es pot deduir que el primat “tenia una alimentació bàsicament a base de fruita i resina”. Arran de la conservació d'alguns cranis s'ha indicat que eren animals d'hàbits nocturns, relativament petits i amb un pes d'entre 500 i 800 grams.
El jaciment de Sossís es va descobrir la dècada dels anys quaranta del segle passat, mentre s'explotava una mina de lignit. Ha anat proporcionant nombroses restes de mamífers, entre els quals es troben rosegadors, marsupials, carnívors primitius, avantpassats dels cavalls i fins a quatre gèneres diferents de primats (Adapis, Microchoerus, Nievesia i Pseudoloris). Els fòssils que han permès descriure la nova espècie provenen de diverses campanyes d'excavació dutes a terme des de fa trenta anys.
En l'estudi s'han analitzat fins a 120 fòssils de Microchoerus, el que suposa la mostra més gran de restes d'aquest gènere a l'Estat espanyol. Els representants d'aquest grup es caracteritzen per presentar incisives superiors i inferiors grans i canines relativament petites. Però les peces més característiques són les molars, que presenten una sèrie de replegaments d'esmalt molt complexos. En el cas del Microchoerus hookeri, les dents denoten signes que no s'havien descrit en altres espècies del gènere: absència o la reducció a mides molt petites d'algunes cúspides que apareixen molt desenvolupades en altres espècies.