Municipal
Sant Cugat ja té l'església i la casa abacial del monestir
L'Ajuntament i la parròquia de Sant Pere Octavià eviten els jutjats per la titularitat amb un acord per la gestió
L'Ajuntament de Sant Cugat i el Bisbat de Terrassa, a través de la parròquia de Sant Pere Octavià, han evitat, finalment, el procés judicial sobre la titularitat del domini d'ús de l'església i la casa abacial del conjunt monumental del reial monestir de Sant Cugat i van firmar, divendres, un acord en què el consistori consta en el registre de la propietat com a titular dels dos edificis. D'aquesta manera, queden anul·lades les inscripcions provisionals que la diòcesi va fer a favor de la parròquia l'agost del 2014.
L'alcaldessa, Mercè Conesa va explicar que amb l'acord queda clar que el “domini eminent d'aquest bé és de la Generalitat, l'útil és de l'Ajuntament i el d'ús de l'església i la casa abacial és de la parròquia”, afegint-hi que, d'aquesta manera, “hi guanya la ciutat” i la voluntat de preservar el monument.
Ajuntament i parròquia treballen, ara, en un conveni per establir el marc de relacions entre les dues institucions, a més dels possible pactes, compromisos obligacionals i processos per a la resolució de qüestions d'índole pràctica. Un dels aspectes que recollirà el conveni és que els dos edifici es destinaran “al culte litúrgic, religiós i pastoral de l'Església catòlica”, tot i que, de manera coordinada amb la parròquia, s'hi podran fer actes culturals “adients amb la condició pròpia del temple”. L'Ajuntament, per la seva part, s'encarregarà de mantenir-los en bon estat, incloent-hi les obres de conservació i reparació que siguin necessàries, mentre que la parròquia serà la responsable de l'obertura, la vigilància i el tancament del recinte i del pagament del consum i el manteniment amb una autorització prèvia dels tècnics municipals especialistes.
Després d'aquest acord, la comissió gestora del reial monestir, que està integrada per representants de la Generalitat la parròquia de Sant Pere d'Octavià, el Bisbat de Terrassa, la Diputació de la Barelona, la UAB, el Grup d'Estudis Locals (GEL) i l'Ajuntament, seguirà treballant per potenciar-ne el vessant monumental i museístic.