Societat

Unitat per collar les energètiques

Govern i ens locals pressionen amb un conveni únic perquè companyies de llum i gas assumeixin almenys la meitat dels rebuts de famílies vulnerables

Insisteixen en l'obligació de consultar serveis socials abans d'un tall

En plena onada de fred i en un dels dies de més consum d'energia de l'any i a un preu més alt, la notícia contra la pobresa energètica va ser ahir una fotografia feta al Palau de la Generalitat. Totes les administracions catalanes van comparèixer en un acte conjunt per reclamar a les companyies de llum i gas que compleixin la llei 24/2015 contra la pobresa energètica evitant tallar el servei, malgrat els impagaments, a les famílies sense recursos. I no només això, sinó per reclamar-los que s'adhereixin a la lluita contra la precarietat energètica de com a mínim l'11% de llars assumint el 50% dels rebuts impagats, ja sigui amb tarifes socials, condonacions del deute o bé ajudes econòmiques directes.

La paraula més utilitzada va ser corresponsabilitat, seguida d'unitat. “Diverses administracions anem juntes per interpel·lar les companyies subministradores perquè compleixin els seus deures”, va resumir el president, Carles Puigdemont. Tot i confiar que aquesta vegada sí, que les companyies assumiran corresponsabilitzar-se en la lluita contra la pobresa energètica, el cap de l'executiu va plantejar amb una expressió contundent com s'haurà de valorar si l'acció conjunta funciona: “Haurem de veure d'aquí a un temps si hem aconseguit que aquells més vulnerables siguin més forts i aquells més forts siguin més vulnerables a les demandes de la societat per uns serveis que no poden fallar.”

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va insistir que no es tracta de bona voluntat, sinó de “la corresponsabilitat” de les elèctriques: “Ja no hi ha excusa per interpretar la llei contra la pobresa energètica i la pilota és a la taula de les subministradores.” Tot i admetre que el front comú de les administracions “arriba tard”, Colau va recordar, tal com ja va fer al novembre en el congrés contra la pobresa energètica, a Sabadell, que no hi pot haver excuses, perquè “són drets fonamentals” i les elèctriques formen “un oligopoli amb beneficis multimilionaris”.

Dos mesos pel conveni

A més de Puigdemont i Colau, van participar en l'acte d'ahir el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, com també representants de les quatre diputacions catalanes; els presidents de l'Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya, i el vicepresident de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Totes aquestes administracions han formulat una proposta comuna de conveni i es donen un termini de dos mesos perquè el firmin les subministradores de llum i gas. Fins ara, només s'ha aconseguit firmar convenis amb les distribuïdores d'aigua. De fet, aquest conveni únic recupera els punts principals de les propostes que les energètiques han rebutjat fins ara i que es poden resumir amb el fet que col·laborin amb les administracions a l'hora de fer front a les despeses derivades de la pobresa energètica. A més de mesures per protegir les llars més vulnerables, com ara promocionar el bo social, l'optimització de la potència contractada, auditories energètiques gratuïtes i la creació d'una finestreta única per a tràmits, el conveni planteja que les subministradores assumeixin almenys la meitat del cost de la pobresa energètica. S'insta, així, a millorar l'aplicació de tarifes socials, condonar els deutes acumulats o donar ajudes directes. Opcions fins ara sempre rebutjades per les companyies. Ahir les subministradores no es van voler pronunciar al·legant que ho han d'estudiar.

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, va insistir a reclamar “corresponsabilitat” a les subministradores i va advertir que “no esperaran eternament”. Considera que dos mesos són suficients per firmar el conveni i va recordar que hi ha 75 sancions per talls indeguts.

L'Aliança Contra la Pobresa Energètica considera “poc ambiciós” el conveni, perquè creu que les companyies han d'assumir el 100% dels deutes de les llars vulnerables. La Taula del Tercer Sector, en canvi, el valora positivament i reclama una reunió amb les energètiques abans de l'1 de març.

LES FRASES

Serà un encert si aconseguim que els vulnerables siguin més forts, i els més forts, més vulnerables
Carles Puigdemont
president generalitat
Cal establir d'un cop la corresponsabilitat de les companyies, que fan milers de milions de beneficis
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Defensem que siguin les companyies les que assumeixin el 100% dels deutes i els descomptes futurs
Maria Campuzano
aliança contra la pobresa energètica
El conveni únic elimina encara més les excuses perquè les companyies compleixin la llei
Oriol Illa
taula entitats tercer sector social

Una dona mor en un foc a Martorell

Una dona de 49 anys va morir ahir en l'incendi que es va declarar en un pis a Martorell, un immoble que estava ocupat i tenia punxat el subministrament elèctric. El foc es va declarar cap a la una de la nit en un pis situat al número 16-18 del carrer Revall, situat en un bloc que pertany a una entitat bancària i que ha estat ocupat per diverses persones. Segons va declarar un dels ocupants a l'agència ACN, aquest va accedir fa tres anys al seu pis després d'haver pagat 500 euros.

La policia local va ser la primera a accedir a l'habitatge i va fer les primeres tasques d'extinció. Els bombers van trobar la dona morta al sofà, que va quedar calcinat. Hi havia també un home de 50 anys que va ser traslladat a l'hospital Moisès Broggi per una intoxicació lleu. Els Mossos investiguen les causes de l'incendi i no ha transcendit si va ser causat per una espelma, com en el cas de la dona que va morir a Reus. La dona no era beneficiària dels serveis socials municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia