Societat

festes i tradicions

25 anys dels Foguerons de sa Pobla a la vila de Gràcia

El darrer dissabte de gener els foguerons mallorquins s'encenen a Barcelona

Foguerons, xeremiers, simbombes, glossadors i cantadors són protagonistes

Enguany es compleixen 25 anys de la festa de Sant Antoni de sa Pobla al barri barceloní de Gràcia. L'impulsor d'aquesta tradició importada de Mallorca és Toni Torrens. “L'any 1992 tenia dos fills que estudiaven a Barcelona. Sovint ells i els seus amics mallorquins, que es trobaven en la mateixa situació, parlaven de com enyoraven aquesta tradició de mar enllà. I jo vaig començar a moure'm, a parlar amb el regidor del districte, i fins avui dia.” Així recorda Antoni Torrens els inicis d'una festa que en la primera edició va aplegar 220 persones. Avui divendres, i sobretot demà dissabte, més de 10.000 persones, la majoria amb vincles a l'illa, es concentraran en diverses places del barri per gaudir dels foguerons i de totes les activitats que acompanyen aquesta celebració.

L'epicentre de la festa serà dissabte, però avui hi ha tot un seguit d'activitats per commemorar el 25è aniversari. Al centre popular La Violeta de Gràcia aquesta tarda s'inaugurarà l'exposició Falles i fogueres i tot seguit, els creadors de la festa, Toni Torrens i el tècnic de Cultura a Gràcia l'any 1992, Josep Fornés, pronunciaran la conferència És dissabte de Gràcia, l'origen de la revetlla mallorquina a Barcelona. Per la seva banda, al Centre Artesà Tradicionàrius hi haurà un taller de ball mallorquí, a càrrec de Dolors Rodríguez, un concert del grup Es bastió de s'illa i el ball de Bot amb el grup Al Mayurqa.

La jornada de dissabte començarà el muntatge dels foguerons a les places i carrers del barri. En cadascuna, al vespre es farà una revetlla, on la gent menjarà carn a la brasa, beurà herbes de Mallorca i cantarà amb l'acompanyament d'una simbomba. Enguany se sumen a la festa una dotzena d'espais, un més que en la passada edició.

La festa començarà a les 19.30 h a la plaça de la Vila, amb una mostra de diversos elements de cultura popular. S'hi barrejaran agrupacions gracienques (gegants, els bastoners, els trabucaires i les colles de diables) amb d'altres que hauran vingut directament de la Pobla. Entre les mallorquines cal destacar el gegant i els dimonis antics de Sa Pobla, els flabiolers, els xeremiers i els Dimonis d'Albopàs. Tots aquests elements faran una passada de lluïment i s'adreçaran en cercavila cap a la plaça de la Virreina. L'acte central de la festa és l'encesa de les fogueres.

D'anada i tornada

Cal recordar que el passat 14 de gener, i amb motiu de l'aniversari, es va celebrar per primera vegada una gran trobada de cultura popular, Gràcia a Sa Pobla. Segons explica Torrens, uns 580 graciencs lligats sobretot a entitats i teixit associatiu, es van desplaçar a sa Pobla en vaixell per participar en les festes de Sant Antoni mallorquines.

Més dades

Dia 28 de gener, a les 21.30 h, encesa dels foguerons.

Places del Diamant, de la Virreina, de Sant Miquel i carrers de Verdi, del Mig, Joan Blanques de Baix de Tot, Llibertat, Tordera, travessia de Sant Antoni, Puigmartí, Fraternitat de Baix, Sant Joaquim i Perla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia