Igualada treu de l'oblit els seus deportats
Deu plaques ‘stolpersteine' homenatgen víctimes de l'Holocaust
Deu igualadins que van morir als camps de concentració nazis van tornar ahir, metafòricament, a casa.
Amb un acte solemne, la ciutat va rebre deu stolpersteine, petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnigcom els que ja recorden víctimes a Manresa i Navàs. A Igualada, les peces es van ubicar a la plaça de l'Ajuntament.
L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va obrir l'acte afirmant que es “repara la seva memòria”, que serà “al lloc on passen les coses bones de la ciutat”. El director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia, recordava que l'Holocaust “és una història profundament europea i profundament dolorosa”.
Especialment emotiu va ser el testimoni de Susanna Carpi, familiar d'un dels homenatjats, Miquel Tirado Franco. La iniciativa ha estat “un impacte inesperat però emotiu” i almenys celebra “que la mort de l'avi Miquel no hagi caigut en l'oblit”. Carpi lamenta, però, que el record arriba “tard perquè els seus fills, que sí que el van conèixer, no ho podran veure”. Gràcies a les stolpersteine, “tindrem un lloc físic on anar-lo a recordar, perquè no hem pogut portar flors a cap tomba”.
L'autor, Gunter Demnig, va cloure l'acte dient que, malgrat l'oblit, amb les stolpersteine “és com si tornessin a casa una altra vegada”.
Un record sota “una pesada llosa de silenci”
L'escriptor Antoni Dalmau, autor de La Guerra Civil a l'Anoia, ha estat un dels impulsors de la iniciativa a Igualada, després d'investigar i treure a la llum la identitat d'una vintena d'anoiencs que van passar pels camps de concentració. Dalmau lamenta que “el seu record estava esborrat”, i per això no descarta que pugui aparèixer algun altre nom.
Els deu homenatjats van sobreviure en un primer moment a la Guerra Civil, en la qual van morir “més de 200 igualadins en combat que avui estan oblidats”. Acabada la guerra, 330 igualadins van ser afusellats o condemnats pel règim de Franco. A sobre de les famílies “va caure una pesada llosa de silenci”.