Societat

Ensenyament

Els estudiants redacten el ‘Diari de la Pau'

Més de 4.000 alumnes de divuit escoles i quatre instituts de Girona i Figueres han treballat perquè el 30 de gener la pau sigui notícia

El treball serà difós a través de la ràdio, la televisió i l'edició nacional d'El Punt Avui

“És l'obra de milers de petits periodistes de tres a dotze anys”

“La pau és notícia.” És la portada del Diari de la Pau, fruit d'una experiència única protagonitzada per 4.056 alumnes de Girona i Figueres que durant el mes de gener han fet de reporters a la recerca de notícies centrades en la pau com un referent de comunicació. Contràriament a la tendència actual de la majoria dels mitjans escrits, parlats i audiovisuals, que fan de la guerra i les desgràcies derivades dels conflictes un actor principal del relat, aquests estudiants, convertits en “periodistes per la pau”, s'han esforçat per mostrar al món que la pau és noticiable i han aconseguit que la convivència, la diversitat, la tolerància, la cooperació, la música i l'esport esdevinguin instruments de futur. Un cop enllestit el Diari de la Pau, el presentaran, tant a Girona com a Figueres, demà passat –coincidint amb el 69è aniversari de la mort de Mahatma Gandhi–, amb motiu del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (Denip).

En la iniciativa, impulsada pels ajuntaments de Figueres i Girona i per la Coordinadora d'ONG de les Comarques Gironines i l'Alt Maresme, hi han col·laborat la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, el diari El Punt Avui –que l'encartarà en l'edició nacional–, els monitors de lleure de Figueres, Fem Girona Ràdio, Televisió de Girona, Empordà TV, Figueres.com, Tramuntana TV i Ràdio Vilafant, amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació. A més, ha mobilitzat deu escoles i tres instituts de Girona, així com vuit escoles i un institut de Figueres. A la capital de la demarcació, s'hi han apuntat 1.743 alumnes i s'han fet 70 tallers de formació, mentre que, a la capital de l'Empordà, hi han participat 2.313 alumnes i s'han fet 93 tallers. Una feina ingent que ha aconseguit bastir una autèntica redacció amb milers de petits periodistes, de tres a dotze anys, que han après a buscar informació a la família, al barri i a la ciutat posant el focus en les bones pràctiques de pau i convivència. En aquest sentit, els més petits han gravat falques de ràdio; els alumnes de primer a quart s'han posat davant de les càmeres de televisió, i els de cinquè i sisè han esdevingut els redactors del Diari de la Pau. Com ha escrit Marta Madrenas, alcaldessa de Girona: “Aquesta campanya es basa en el model d'educació transformadora i trasllada uns valors que són imprescindibles no només per a l'alumnat, sinó també per a tota la societat en general. La feina que feu ben segur que donarà fruits i ens permetrà avançar cap a una societat més justa, unes ciutats més compromeses i uns ciutadans més lliures.” Les paraules de Madrenas es complementen amb les de Marta Felip, primera dona a ocupar l'alcaldia de Figueres: “Volem centrar els nostres esforços en els alumnes per tal que puguin desenvolupar les habilitats i capacitats per tal de poder analitzar i transformar, de manera no violenta, els conflictes que es trobin en la seva vida, amb decisió i valentia.”

Meritxell Diumenjó, ensenyant a l'escola Doctor Masmitjà, puntualitza: “La proposta havia ajudat a fer un nou pas en l'educació en valors en què es basa el nostre programa.”

El Diari de la Pau, que sortirà publicat demà passat encartat en l'edició nacional d'El Punt Avui, no només tindrà una àmplia difusió en els mitjans de comunicació tradicionals, sinó que la campanya continuarà a les xarxes socials.

Per la seva banda, Meritxell Rovira, mestra de l'escola Fedac Sant Narcís, indica: “Els valors que aprenguin treballant en el tema de la pau els serviran després al llarg de la vida: compartir, saber valorar com se senten els altres...” Ayoub Kadri, formador a l'institut Vallvera, assegura: “Els ensenyem que, si es comuniquen, si fan sentir bé l'altra persona, ningú se sentirà diferent. La comunicació i el respecte són les bases per a una bona convivència.” Una convivència que, segons Jordi Suñer, de cinquè de bàsica de l'escola Migdia, implica: “Defensar la pau, que és important per ajudar persones com els refugiats, que ara estan sense casa... I, si ajudes una persona, potser aquesta persona també n'ajudarà d'altres i finalment al món hi haurà pau.” El missatge és senzill; el diari ho explica.

LES XIFRES

4.056
alumnes
de primària s'han implicat en la redacció del ‘Diari de la Pau', amb l'ajuda de 151 talleristes.
150
notícies
a través de la televisió, la ràdio i la premsa escrita es difondran a la demarcació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un nou sistema per suplir les mamografies, a prova a Vall d'Hebron

Barcelona

L’autisme en positiu

Girona

Ja són 200 estudiants excel·lents amb pocs recursos econòmics els qui accedeixen a la universitat amb les beques de grau de la Fundació “la Caixa”

SOCIETAT

En favor de Caterina, acusada de bruixeria

Barcelona

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona