Societat

la crònica

L'‘Amoris laetitita' des de dins

La presentació del darrer llibre del cardenal Lluís Martínez Sistach, Com aplicar ‘Amoris laetitita' (Editorial Claret) va aixecar expectació. No s'ho van voler perdre ni el seu successor, l'actual arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ni l'arquebisbe de la Seu d'Urgell, Joan Enric Vives, ni el bisbe Taltavull, que té un peu a Barcelona i un altre a Mallorca, entre molts altres noms de la cúpula de l'Església catalana. Sistach, que està jubilat però en plena forma, dedica hores a escriure. L'exhortació apostòlica Amoris laetitia (‘L'alegria de l'amor') de Francesc és, segons mossèn Manuel Claret, que va presentar l'acte, “potser un dels documents que tindrà més repercussió pastoral i, fins i tot, doctrinal del pontificat del papa actual”. A Sistach el toca molt de prop, perquè va ser un dels cardenals convidats en els dos sínodes de la família que es van fer el 2014 i el 2015 i en què “es va deixar parlar a les famílies” per conèixer la realitat de primera mà. “He firmat el llibre com a cardenal expressament per donar tot el meu suport al papa i distanciar-me d'altres cardenals que posen inconvenients a aquesta exhortació”, va dir Sistach (és públic i notori que els porprats ultraconservadors alemanys Walter Brandmüller i Joachim Meisner, l'italià Carlo Cafarra i el nordamericà Raymond Burke van fer una esmena a la totalitat a l'Amoris laetitia per considerar que aporta confusió en el tema dels divorciats i tornats a casar).

Sistach va recordar que l'exhortació “no canvia la doctrina de l'Església” ni té com a principal finalitat parlar de les situacions irregulars (el famós capítol vuitè), tot i que en aquest punt el text de Francesc presenta la novetat d'apuntar que les persones no es poden jutjar ni tractar tan sols des de la veritat objectiva i, per tant, “s'obre la porta a iniciar un camí pastoral per tractar, acollir, ajudar, discernir –sobretot discernir–, acompanyar i integrar, en la mesura que sigui possible, a tothom”. Francesc obre la possibilitat d'acollir plenament en la comunitat eclesial els qui, allunyats dels sagraments i de la comunitat per una opció contrària, volen retornar-hi. El llibre ajudarà a interpretar el text de Francesc perquè està escrit “des de dins”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia