Maniobres militars polèmiques
Front comú de partits i entitats contra les marxes militars
L'exèrcit avisa que no té cap intenció d'anul·lar la marxa
Els independentistes ho consideren una provocació
Les maniobres de l'exèrcit dilluns vinent a Girona i Celrà estan mobilitzant bona part de la societat gironina. Si dimecres i dijous van ser els governs dels dos municipis els que van mostrar el seu rebuig a aquests exercicis militars dins del seu territori, ara són diverses entitats, partits polítics i representants públics, com ara el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, que els donen suport.
Una quinzena d'entitats i partits (Òmnium, l'ANC, el PDeCAT, ERC, la CUP, Avancem, MES, Demòcrates, el Casal independentista El Forn, l'ADAC, l'Ateneu 24 de Juny, la Fundació Les Voltes, la JERC, l'Assemblea de Joves del Gironès i la Xarxa pels Drets Socials) es van definir ahir en contra dels exercicis militars i van fer una crida a la participació en les dues marxes de rebuig convocades per dilluns. Una sortirà des de la plaça de l'Església de Celrà i l'altra, des del Cul de la Lleona, a Girona. Totes dues començaran a les 8 h de dilluns i aniran en direcció al castell de Sant Miquel, camins per on es pensa que faran els seus exercicis d'enduriment prop d'una vuitantena de soldats, a més d'uns quants vehicles.
Les entitats independentistes van qualificar ahir la marxa de l'exèrcit de provocació del Ministeri de Defensa, i consideren que atempta directament contra els valors de la pau i que va contra l'autonomia local.
El conseller d'Interior va reconèixer ahir que les marxes militars es fan “amb certa regularitat” a les comarques gironines, però es va situar al costat dels municipis de Celrà i Girona en la seva reivindicació que se suspengui la marxa de dilluns. En aquest sentit, va apel·lar a la convivència i “a fer allò que eviti situacions de conflicte no desitjat”. El president de la Diputació de Girona, per la seva banda, va instar l'exèrcit a entrenar-se en aquells municipis on no s'han aprovat mocions contra la seva presència. Vila ho va considerar una qüestió “de sentit comú”.
La protesta arribarà també al Senat. A instàncies del senador Joan Bagué (PDeCAT), el grup parlamentari mixt preguntarà al govern si el Ministeri de Defensa s'ha plantejat dialogar amb la Generalitat a fi de concretar la coordinació i realització de les maniobres militars que es vulguin fer en territori català.
La posició de l'exèrcit
Per la seva banda, les protestes no sembla que per ara hagin fet replantejar res a l'exèrcit. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, fonts de l'exèrcit van anunciar ahir que no anul·laran les maniobres previstes per dilluns a les Gavarres perquè són “pràctiques habituals” que fan a molts altres municipis.
Les forces armades hi van afegir que en aquestes “marxes d'enduriment” no es dispara ni es fa servir foc d'artilleria, sinó que els soldats tan sols s'exerciten recorrent llargues distàncies.