Societat

La Fundació Sant Roc porta el Libera Care a Gironella

Defensa la lliure mobilitat dels avis i refusa l'ús de les contencions per evitar les caigudes

És la primera residència del Berguedà que aconsegueix el certificat de centre acreditat en Libera Care

Una residència sense contencions i amb una atenció centrada en la personalitat dels usuaris. Aquesta és l'aposta de la Fundació Sant Roc, de Gironella, des de finals del 2014. Aquesta filosofia, batejada amb el nom de Libera Care, va néixer fa uns anys al País Basc de la mà de la metgessa Ana Urrutia a través de la Fundació Cuidados Dignos.

Tot i això, la idea d'implementar la metodologia a Gironella no va arribar fins al novembre del 2014, quan una infermera del centre va participar en un curs en què s'explicava el Libera Care. Dos anys després, el novembre passat, la residència gironellenca es va convertir en el primer centre del Berguedà i un dels 57 d'arreu de l'Estat que té el certificat de centre acreditat amb la norma Libera Care.

Fora tota mena de contencions, com ara cinturons, que impedeixin als usuaris de la residència aixecar-se d'una cadira per caminar o fer qualsevol altra acció que desitgin. Amb aquesta idea, la Fundació Sant Roc ha passat d'utilitzar 18 contencions a només 4 des que aposta pel Libera Care. A més, d'entre aquestes 4, dues són voluntàries –les decideix l'usuari o la seva família– i les altres dues s'utilitzen únicament per traslladar persones d'un lloc del centre a un altre de manera puntual.

Un canvi revolucionari

La idea del Libera Care va lligada a un canvi en la manera de fer de tot el personal de la residència. La metodologia exigeix als treballadors i treballadores del centre un coneixement més ampli de la personalitat de cada avi per tal d'actuar d'acord amb les seves necessitats o conveniències.

El personal, però, no ha augmentat. Només hi ha hagut canvis en l'organització. A banda de les rutines professionals, s'han retirat els perills o entrebancs que podien ocasionar caigudes al centre, sobretot als llocs on conviuen persones amb un alt grau de dependència. El resultat: un espai segur, lliure d'obstacles i amb un mobiliari adaptat.

“Lligar els avis no evita lesions ni caigudes”

La directora de la Fundació Sant Roc assegura que “està comprovat que tenir una persona lligada en una cadira per evitar que caigui i es faci mal no redueix ni les caigudes ni les lesions que se'n deriven”. De fet, en el cas de les lesions és més aviat al contrari. Segons ella, les persones recuperen l'hàbit de caminar i això propicia que les lesions per caigudes tendeixin a ser menys greus. “Els usuaris s'acostumen a fer treballar el cos, la musculatura s'enforteix i, en certa manera, aprenen a caure”, explica Cutal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia