El Vinseum s'encamina a ser el referent europeu del vi
La subvenció d'1,9 milions de la UE, juntament amb l'aportació municipal, permetrà culminar el projecte de remodelació de l'espai
La Generalitat veu la inversió com una oportunitat per situar el país i el sector
La Generalitat invertirà 1,9 milions d'euros en la remodelació del Vinseum, a través de la subvenció dels fons Feder de la Unió Europea. Ho van anunciar la setmana passada la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull. Precisament, l'Ajuntament farà l'aportació del 50% restant del projecte, que puja a 3,8 milions d'euros, que s'hauran d'invertir abans del 2020.
El projecte preveu la reforma i ampliació del museu amb l'objectiu de convertir-lo en una eina de conservació, restauració i promoció del patrimoni cultural i artístic, referent nacional sobre la cultura del vi. La intenció de la direcció del Vinseum i de l'Ajuntament de Vilafranca és que aquest espai sigui un veritable reclam turístic, generador d'activitats formatives, d'innovació i de recerca, i catalitzador de col·laboracions entre el teixit associatiu, cultural i empresarial del territori.
Les obres inclouen l'ampliació de les instal·lacions de l'edifici de l'antic Palau Reial amb l'enderrocament de l'edifici annex de Cal Pa i Figues i la construcció d'un nou edifici de tres plantes que es destinarà a exposicions, amb espais addicionals per a tasques de preparació i suport.
Passat, present i futur
El Vinseum sempre ha tingut la voluntat de reivindicar el vi com un element identitari en la història i el present de Catalunya, i al llarg dels anys ha promogut i divulgat el coneixement del sector vitivinícola i el patrimoni cultural que representa. Amb l'empenta definitiva a la remodelació del Vinseum, la Generalitat pretén contribuir al desenvolupament del Penedès com a espai competitiu des del punt de vista turístic i empresarial. Segons la consellera Borràs, “Catalunya és un país de productors de vins de qualitat i el projecte ajudarà a donar-hi valor i a projectar el país a l'exterior”. Borràs creu que el projecte compleix tots els requisits perquè el Vinseum esdevingui un centre nacional de referència sobre el sector del vi, amb una important projecció internacional. Precisament, en aquest sentit, l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va destacar que el Vinseum ha estat i és “el pal de paller de la cultura a la capital de l'Alt Penedès”. Per Regull, el museu és sinònim de turisme i cultura, però també és un importantíssim eix transversal de l'activitat econòmica del Penedès i de Catalunya.
La previsió és que l'enderrocament de Cal Pa i Figues permetrà fer un estudi arqueològic acurat del solar vinculat al nucli històric de Vilafranca des del segle XIII. D'aquesta manera es podrà completar la informació arqueològica que ja es té de la zona de les passades intervencions.