Societat

Els nens assalten la fira de la tecnologia

El MWC viu la jornada mSchools dedicada a treure profit de les noves tecnologies a l'escola

Milers d'infants i adolescents visiten el pavelló de la fira YoMo de Montjuïc destinat a estimular les vocacions cientificotècniques

Centenars de mestresintercanvien experiències sobre l'ús de la tecnologia a l'aula en el MWC

Els nens van ser els protagonistes del tercer dia del Mobile World Congress (MWC), que va dedicar tot el matí a la ja tradicional jornada Changing education together, organitzada per mSchools. Centenars de mestres de primària i secundària es van barrejar, per un dia, amb els executius de la indústria del mòbil i van ocupar un auditori del pavelló 8 per intercanviar experiències sobre realitat augmentada, robots, realitat virtual, videojocs i molts altres recursos que els docents cada cop fan servir més en la seva feina diària als centres.

En total, es van presentar 114 projectes dels quals tres van resultar premiats en la cinquena edició dels Mobile Learning Awards. El primer premi en la modalitat d'experiències i propostes d'aula amb tecnologies digitals (categoria docents) se'l va endur el projecte Otto, el robot bíped, de l'Escola El Turó, de Montcada i Reixac, que van fabricar un robot servint-se, entre altres elements, de la impressió en 3D. En la categoria dirigida als estudiants, el premi va ser per a Animals a la fuga, de la Universitat de Girona (UdG), un projecte que vol despertar l'interès de l'alumnat per la imatge i els programes de tractament d'imatge com a recurs educatiu.

En la modalitat d'escoles innovadores en l'aplicació de les tecnologies digitals (categoria centres educatius), el primer premi va ser per al projecte Les TAC a l'abast de tothom, de l'escola Joan Sallarès i Pla, de Sabadell, que fomenta l'accés a la tecnologia de tots els alumnes en un centre d'alta complexitat, amb un alt percentatge d'alumnes immigrants. En la categoria de les AMPA, novetat d'aquest any, la guanyadora va ser l'escola Enric Casassas, de Sabadell, pel projecte Dels videojocs als Serious Games a l'aula, que introdueix aspectes de programació informàtica i resolució de problemes matemàtics amb l'ús dels videojocs.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que va lliurar els guardons, juntament amb el conseller delegat de GSMA, John Hofmann, i amb el director del programa mSchools de la Mobile World Capital, Albert Forn, va valorar “molt positivament l'àmplia participació assolida”. “En moments de canvi, té més sentit que mai repensar l'educació i la feina a les aules; la docència té sentit i és necessària en aquesta quarta revolució digital que està venint”, va dir Ruiz.

A pocs quilòmetres d'allà, al recinte de la Fira de Barcelona de Montjuïc, milers de nens i adolescents d'entre deu i setze anys vivien el seu congrés particular, sense presentacions de telèfons mòbils ni tauletes, però amb tots els elements necessaris per fer un tast de diferents disciplines tecnològiques i científiques i tot el que les envolta. A l'estand de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, els explicaven els perills de la suplantació d'identitat; al laboratori d'enginyeria marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el perquè de les onades, i una munió d'estudiants feien cua a l'estand de la Seat per provar les ulleres de realitat virtual. En total, l'organització d'aquesta mostra, que té l'Obra Social La Caixa com a principal patrocinador, espera que passin per les seves instal·lacions uns 20.000 menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.