gestió de l'aigua
Crida per iniciar a Terrassa una “onada imparable” per la gestió pública de l'aigua
Ja són 88 les entitats i partits que donaran suport a la marxa de diumenge per municipalitzar el servei
Asseguren que és un procés imparable al país
Ja són més de 88 les entitats, col·lectius i partits que aquest diumenge a les dotze del migdia participaran en la manifestació que sortirà de l'estació del Nord de Terrassa per reclamar una gestió pública de l'aigua a la cocapital vallesana després de 75 anys. Una marxa pensada perquè sigui multitudinària i per escenificar una “onada imparable per retornar els serveis bàsics a la ciutadania”. Molts municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona (AMB) com Badalona, Barcelona, Cerdanyola, Santa Coloma i Tiana han aprovat als plens la voluntat d'estudiar la gestió pública del servei d'aigua, i d'altres, com Ripollet, han manifestat que el remunicipalitzaran aquest 2017, explicava Míriam Planas, de l'associació Aigua És Vida, l'entitat organitzadora de l'acte juntament amb la Taula de l'Aigua de Terrassa. I ho va fer per posar d'exemple que aquesta és una tendència mundial que arriba amb força a Catalunya. Només a Europa el 70% de la gestió és pública, mentre que a Catalunya només arriba al 20%, fet que va provocar que un servei bàsic i bé escàs estigui “en mans d'unes quantes empreses que només treballen pel benefici propi”. Segons Planas, una enquesta recent recull que més del 70% dels catalans estan d'acord amb el fet que el servei de l'aigua passi a mans públiques.
Terrassa serà la primera gran ciutat a fer-ho en ple litigi amb l'empresa Mina Aigües de Terrassa per recuperar la gestió després que el 9 de desembre acabessin els 75 anys de concessió i s'aprovés una primera pròrroga polèmica del servei. L'alcalde, Jordi Ballart, va destacar que diumenge es demostrarà que els veïns volen que el consistori recuperi la gestió del servei i que “estan cansats de les interferències, les amenaces i els xantatges de tots aquells que volen seguir fent negoci amb l'aigua”. Ballart va defensar que el procés de liquidació de la concessió ha estat “exemplar” i que des del primer moment s'han trobat amb tot tipus d'impediments per part de l'empresa, filial d'Agbar, que no ha dubtat a judicialitzar el procés.
La manifestació passarà per la seu de Mina al carrer del Nord, on es llegirà el manifest, i finalitzarà a les portes de l'ajuntament. Durant la seva presentació a la seu de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), amb representants polítics i sindicals, els organitzadors van fer una crida perquè els assistents vesteixin alguna peça de color blau per simbolitzar aquesta “onada imparable” que ha de servir perquè els ajuntaments assumeixin la gestió d'un servei bàsic com és l'aigua.
LA FRASE
LA DATA
Talls d'aigua i gestió privada
Per demostrar la importància de municipalitar el servei de l'aigua, la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, va denunciar que, segons un estudi de l'associació Aigua És Vida del 2014, el 75% dels talls d'aigua es produeixen en municipis amb una gestió privada, i el 7% en els que tenen una gestió pública. També va recordar que, segons dades de l'AMB, fins a l'entrada en vigor de la llei 24/2015 es van produir 175.000 talls als seus municipis. “Quan es parla de pobresa energètica se centra el discurs en l'oligopoli elèctric o en el del gas, però el tema de l'aigua és molt similar”, hi va afegir.