Societat

XINA

Del fill únic als subsidis per naixement

La por per la subsistència de l'economia xinesa en un futur va portar el govern a suprimir l'any passat la restricció de tenir un segon fill

El predomini dels homes sobre les dones és un fet al país

La política del fill únic ha estat durant anys una de les grans xacres de la Xina popular. Des que el Partit Comunista la implementés el 1979 per frenar el creixement de la població (quan s'era a punt d'assolir els 1.000 milions d'habitants), la davallada de la natalitat, de la mà de l'augment de l'esperança de vida (actualment és de 76 anys), han portat l'economia xinesa a un envelliment prematur.

Actualment, la Xina l'habiten més de 1.300 milions de persones, i encara que és el principal problema, l'envelliment de la població no ha estat l'únic efecte nociu que la llei del fill únic ha tingut per al país. Al seu dia, la restricció va tenir molt poc suport de la gent, i la preferència pels fills homes va portar a l'abandonament d'un gran nombre de nenes, i fins i tot a casos d'infanticidi femení. Aquesta atrocitat s'ha traduït, de forma eventual, en una desproporció entre homes i dones favorable al sexe masculí.

La preocupació sobre qui pagarà les pensions en un futur, després de 37 anys de vigència de la llei, i atesa la superpoblació del país, va ser secundada per molts experts i va acabar portant l'executiu de Xi Jinping a prendre la decisió de retirar la prohibició per tal d'estimular l'economia. Un any després, l'objectiu de fer augmentar els naixements s'ha complert —el 2016, es va produir el major increment anual de nounats dels últims 20 anys—, però s'ha provat que la mesura és insuficient, ja que moltes famílies encara es van mostrar reticents a tenir un segon fill per raons econòmiques. A més, segons un estudi del 2015 del Bank of America Merrill Lynch, la previsió per a l'any 2050 és que el percentatge de població major de 65 anys passi del 9% actual al 24%.

El passat mes de febrer, el viceministre xinès de la Comissió Nacional de Salut i Planificació Familiar, Wang Peian, va anunciar que estaven considerant incentivar de forma econòmica que les parelles tinguessin un segon fill. En cas que finalment s'adoptés aquesta mesura, la Xina, que ha mostrat la seva voluntat de revertir els danys causats per una de les polítiques més controvertides de l'era comunista, confirmaria el gir de 180 graus en la seva política sobre natalitat, que any i mig enrere era gairebé impensable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.