medi ambient
contaminació a flix
Acuamed adjudica les obres pendents al pantà de Flix
L’extracció dels 79.300 metres cúbics de fangs tòxics costarà 44,6 milions d’euros i l’executarà Tragsa
L’Ajuntament reclama una reunió amb la societat estatal per concretar un calendari
Les obres de descontaminació del pantà de Flix es reactivaran en breu. La societat estatal Acuamed ha adjudicat a Tragsa l’extracció dels fangs tòxics que encara s’acumulen a l’embassament, després de resoldre els entrebancs administratius que dificultaven la rescissió del contracte amb FCC, que va deixar la feina a mitges el gener del 2016, quan va esclatar l’escàndol de corrupció a Acuamed. Concretament, encara s’acumulen al pantà 79.300 metres cúbics de residus tòxics, un 10% del total que hi havia. L’actuació tindrà un cost de 44,6 milions d’euros (més l’IVA) i un termini d’execució de dinou mesos.
Tot i que el nou responsable d’Acuamed, Francisco Javier Baratech, va anunciar el mes d’abril passat a Flix que els treballs es reprendrien a l’estiu, les dificultats sorgides per rescindir el contracte amb FCC –un cas que es va judicialitzar– han fet impossible completar l’obra. “Estem satisfets perquè s’ha posat fil a l’agulla al projecte, però ara reclamem un calendari d’obres que sigui creïble i la garantia que l’obra s’acabarà amb totes les mesures de seguretat necessàries”, va explicar el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Flix, Francesc Barbero.
De fet, el consistori ja ha reclamat una reunió a Acuamed per conèixer els detalls de l’obra i el calendari d’actuació. Una trobada, però, que podria retardar-se fins a la constitució del nou govern de la Generalitat, ja que fins ara les comissions informatives sobre la problemàtica ambiental de Flix es feien a tres bandes: Ajuntament, Generalitat i Estat.
Acuamed ha adjudicat també la direcció d’obres del projecte a l’empresa Inypsa Informes y Proyectos per 480.937 euros.