Medi ambient

El bon estat del Gaià podria permetre recuperar espècies com ara la llúdriga

Durant les II Jornades d'Estudi i Divulgació de les Terres del Gaià celebrades a Salomó es va publicar un estudi sobre l'estat ecològic del riu. Marc Ordeix, del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, i Guillermo García, d'MN Consultors, van exposar l'estat de salut del Gaià. Segons el primer, «la qualitat és bona, però no excel·lent». Ordeix definia així l'estat del riu, que, tot i la pèrdua de biodiversitat, gaudeix de bona salut.

De fet, els rius són dels ecosistemes que més biodiversitat agrupen, més, si es té en compte la superfície que suposen, però també són hàbitats en els quals s'estan perdent espècies «a un ritme molt ràpid». L'estat actual del Gaià permet que es pugui plantejar la reintroducció de la llúdriga, un fet que, encara sense l'acció de les entitats que hi treballen, acabaria succeint de manera natural segons van vaticinar Ordeix i García. El Gaià és un riu atípic, ja que a diferència del que s'esdevé habitualment, el tram de pitjor qualitat bioquímica és la capçalera del riu, a Santa Coloma de Queralt, mentre que en trams posteriors la qualitat de l'aigua augmenta. A més, és un riu amb un índex de naturalitat molt alt, segons va explicar García, però amb trams «en un estat lamentable». Un dels problemes que van detectar Ordeix i García durant l'estudi va ser la dificultat que tenen algunes espècies per desplaçar-se pel riu, obstacles com ara alguns ponts i carreteres que tallen parcialment el riu i impedeixen que les espècies que remuntarien riu amunt ho puguin fer.

En aquest aspecte es van proposar solucions com ara la instal·lació de rampes o «ascensors» que ajudin a pujar els peixos en els trams en què no poden fer-ho a causa d'una presa o una resclosa. Aquest sistema ja s'utilitza en diversos països d'Europa, on són efectius no només per als peixos, sinó que també per a alguns mamífers com ara les llúdrigues. A les jornades hi van assistir associacions com ara la Sínia, que realitza tasques de repoblament de la llera del Gaià, els responsables de la qual es van mostrar satisfets pels resultats de l'estudi, però van recordar que «encara queda feina a fer».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Inicien l’enderrocament del convent de les carmelites descalces

girona
Societat

Mor Teresa San Román, excatedràtica d’antropologia social i cultural de la UAB

societat

Creen les figures dels futbolistes Lamine Yamal i de l’anglès Jude Bellingham

torroella de montgrí
societat

L’Ajuntament millora la zona infantil de Grup Sant Daniel

girona

Amnistien dos condemnats a 8 mesos de presó pels aldarulls postsentència

girona
medi ambient

SOS Costa Brava denuncia que han arrencat de nou les balises de la Cala Vedell

Mont-rAs

Els turistes hi deixen diners

Girona
Joan, Josep i Jordi Roca
Propietaris del Celler de Can Roca

"Som molt afortunats de fer el que fem"

Sant Julià de Ramis
Sant Esteve de Llémena

L’atac en una granja eleva la preocupació per la inseguretat

SANT ESTEVE DE LLÉMENA