Els alcaldes insisteixen a reclamar que no s'ampliïn els límits del parc dels Aiguamolls de l'Empordà
Consideren que el pla especial encara és massa restrictiu en els usos agraris
Els ajuntaments dels municipis que estan inclosos dins el pla especial dels Aiguamolls de l'Empordà, que el Departament de Medi Ambient de la Generalitat va aprovar inicialment fa un mes, s'han reunit per valorar l'última proposta del govern i coincideixen a destacar que el text encara és massa restrictiu. Tot i que inicialment havien vist la segona proposta com a positiva, en vista de l'anterior text, un cop estudiat a fons el pla especial, consideren que no s'ha fet cas d'algunes de le seves peticions.
Segons va explicar ahir l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, com a portaveu del grup d'alcaldes afectats, tot i que el Departament de Medi Ambient ha reduït a la meitat la zona perifèrica del parc, que ha de servir de connector biològic amb el cap de Creus i el parc del Montgrí, els alcaldes encara creuen que és massa. De fet, el que reclamen és que «el pla especial se circumscrigui als límits actuals del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà», és a dir, que no hi hagi zona de connector. El Departament de Medi Ambient, però, sempre ha dit que això és indispensable i que no s'eliminarà la zona perifèrica.
D'altra banda, els alcaldes afectats també mostren el seu desacord amb els usos permesos en l'anomenada zona agronatural. En concret, segons Salvi Güell, els alcaldes consideren que s'és massa restrictiu amb els usos agraris que es permeten en una de les zones i volen que s'equipari a un altre sector més permissiu en aquest sentit.
Reclamen més diners
Els alcaldes també consideren que no s'inverteix prou en l'actual Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i demanen «que s'augmenti les partida pressupostària del pla d'actuació, que és del tot insuficient». A part, els ajuntaments afectats, entre els quals hi ha el de Castelló, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Roses, Palau-saverdera i l'Armentera, entre d'altres poblacions, també reclamen compensacions econòmiques tan pels ajuntaments dels municipis afectats per l'actual Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà com també per les activitats econòmiques afectades. El pla especial estarà actualment a informació pública.
Reclamen una tanca al voltant del parc
La plataforma Defensem Catalunya, que agrupa diferents entitats que es mostren contràries al pla especial del Parc Natural dels Aiguamolls, ha presentat més d'un miler de signatures al Departament de Medi Ambient per reclamar millores en la gestió del parc. Entre les millores que demana, la plataforma vol que s'instal·li una tanca al voltant del Parc dels Aiguamolls «pels greus danys i accidents de trànsit que causen els animals que s'escapen de dins del parc per anar a menjar als terrenys agrícoles del voltant». El portaveu de la plataforma, Joan Ball-llosera, assegura que, si no es tanca el parc, «és impossible controlar la fauna d'ungulats de dins dels aiguamolls, perquè allà és on troben refugi i això ho saben tots els caçadors i pagesos del voltant». Ball-llosera també demana que el parc «tingui una assegurança de responsabilitat civil, de manera que els danys i accidents que provoquen els senglars i les daines siguin ràpidament indemnitzats».
Neteja de la llera de la Muga
La plataforma i les entitats que en formen part també han tramès al govern de la Generalitat un escrit en què denuncien que «el mal estat de la llera del riu Muga pot provocar desbordaments en cas de pluges intenses». Els integrants d'aquesta plataforma, que també s'ha mostrat contrària a altres proteccions mediambientals com ara el Parc del Montgrí, asseguren que es mouen pel temor que passi el mateix que a l'Orlina, que es va desbordar.
A part, la plataforma avança que presentarà al·legacions al pla especial, que està en període d'exposició pública, i anuncia que farà una enquesta entre la gent del voltant dels aiguamolls.