Medi ambient

Divuit empreses aspiren a les zones eòliques prioritàries

S'han presentat un total de 54 propostes per a set projectes i les zones més cobejades són la de la Ribera d'Ebre i Baix Camp i la de la Terra Alta

Les plataformes estudien iniciar la via judicial

El nou mapa eòlic de Catalunya avança a bon ritme. Ahir, el Departament d'Economia i Finances va fer públic el nombre d'empreses eòliques que han presentat projecte per a les set zones de desenvolupament prioritari del país (ZDP), que sumaran una potència energètica de 769 megawatts. Sis d'aquestes set ZDP estan situades a la demarcació de Tarragona. En total concursen divuit grups d'empreses, que han presentat 54 ofertes, cosa que vol dir que la majoria són candidates a més d'una de les ZDP. Les que més ofertes han rebut són les ZDP de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp i la de la Terra Alta, amb dotze projectes damunt la taula cadascuna. “L'obertura d'ofertes que s'ha dut a terme avui [ahir per al lector] ha permès constatar l'interès dels promotors per Catalunya en l'aprofitament energètic del vent”, va assegurar Agustí Maure, director general d'Energia i Mines de la Generalitat.

Entre les empreses que s'han presentat hi ha Gas Natural i Alston Wind; la portuguesa EDP Renováveis Europa; Fersa i Aventalia, o Acciona Energia.

El govern preveu adjudicar l'execució dels nous parcs eòlics d'aquí a tres mesos; és a dir, el 29 d'octubre d'enguany. Primer s'ha de crear una comissió per zona integrada per dos membres del Departament d'Economia, dos del Departament de Medi Ambient, dos del de Política Territorial i dos més designats pels consells comarcals.

A l'hora d'adjudicar els parcs es tindran en compte criteris d'eficiència energètica, l'impacte socioeconòmic del parc i els projectes complementaris que s'hi proposen, i també les millores ambientals que introdueixin als respectius projectes.

La patronal eòlica Eolicat va celebrar ahir l'“elevada participació de promotors eòlics en el concurs, tot i que no se sap encara quina serà la prima que rebran les empreses eòliques que posin en funcionament parcs eòlics a partir del gener del 2013.

LA XIFRA

769
megawatts
és la potència que generaran les set zones de desenvolupament prioritari impulsades pel govern

Oposició frontal de les plataformes

Les plataformes i col·lectius ecologistes que defensen una implantació racional de l'energia eòlica van manifestar ahir el seu descontentament per la manera com es tramiten les zones de desenvolupament prioritari (ZDP). Val a dir que aquestes entitats agrupades a la Mirec van presentar un recurs de reposició contra l'acord de govern que determina les ZDP. Per la Mirec, aquestes zones han estat acordades pel govern i les promotores eòliques sense tenir en compte criteris ambientals i territorials. Així denuncien que s'han proposat les zones sense un estudi mediambiental previ i sense consensuar-les directament amb els representants socials i econòmics de cada territori. En aquest sentit, estudien recórrer a la via judicial presentant un recurs contenciós administratiu. Dimarts vinent tenen una reunió per determinar l'estratègia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La UdG redueix en un 45% el consum d’aigua per al 2024

GIRONA
Medi ambient

Troben per primer cop banda marró en un bosc del Berguedà

La Pobla de Lillet
ciència

Troben un biomarcador per saber el pronòstic de carcinomes cutanis

Barcelona
Aharon Fernández
Psicòleg a la Ciba de Santa Coloma de Gramenet, expert en masculinitats

“El feminisme també tracta de l’alliberament dels homes”

Santa Coloma de Gramenet
FIGUERES

El nou contracte de recollida d’escombraries, l’1 de gener

FIGUERES
BANYOLES

L’alcalde Noguer planteja un contracte temporal per a la barca la Tirona

BANYOLES
Infraestructures

La tuneladora de l’L9 arriba finalment a Mandri

Barcelona

SOS Costa Brava exigeix que es restaurin les balises a la cala del Cau

Palafrugell
SOCIETAT

Màxim risc de focs forestals a 131 municipis de 15 comarques

Barcelona