Castelló d’Empúries suspèn llicències per a grans instal·lacions d’energies renovables
Durant un any, el municipi es compromet a estudiar els emplaçaments més adients fora de l’única zona ara protegida dels Aiguamolls de l’Empordà
El govern de Castelló d’Empúries ha fet prosperar al ple dues suspensions de llicències d’activitats durant un any, i la més destacada és la de grans instal·lacions per a l’aprofitament d’energia solar i eòlica, que han posat diversos municipis de la comarca en peu de guerra. L’alcalde, Salvi Güell, admet que de moment cap dels projectes en estudi afecta directament un terme protegit, en bona part, pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, però aposta per aprofitar aquest temps per revisar la normativa “en el sòl no urbanitzable que no està protegit”.
No obstant això, la moratòria n’exceptua les llicències i autoritzacions per a instal·lacions d’energies renovables per a l’autoconsum de particulars o indústries o explotacions agroramaderes privades, amb menor impacte i que es continuaran tramitant. Però no pas les llicències que fan referència a aquestes activitats per a producció a gran escala, per abastir la demanda de grans corporacions.
El municipi no els tanca la porta del tot, però les condicionaran a les ubicacions amb menor impacte, d’acord amb l’estudi que s’ha encarregat als serveis tècnics municipals sobre el conjunt del sòl no urbanitzable que no estigui protegit, i tenint cura especialment de les zones on es desenvolupen activitats del sector primari.
El text de la moratòria es va aprovar, amb 10 vots a favor de l’equip de govern (ERC i la CUP). En contra hi van votar els cinc edils de SOM, Cs i la Coalició-Plataforma Udem. I, finalment, els dos regidors del PSC van optar per l’abstenció.
LES XIFRES
Límits també a sales d’apostes i jocs d’atzar
El govern local promourà una segona moratòria, també durant un any, de les llicències relatives als jocs d’atzar (bingos, casinos, sales de jocs o locals d’apostes). L’objectiu és preservar la salut ciutadana i evitar addiccions, i s’estudiarà quines poden ser les zones idònies i les àrees on quedaran restringides, a través de la modificació del POUM. A més del govern, el PSC, Junts i Udem hi van votar a favor.