Palafrugell rescindirà per avançat el contracte de neteja d’acord amb Urbaser
Govern local i empresa coincideixen que la concessió vigent fins al 2023 “no dona per a més”, mentre negocien la indemnització
Ara l’executiu debat amb oposició i veïns el nou model
La concessió del servei de recollida i residus i neteja viària de Palafrugell “no dona per a més”, sentencia l’alcalde, Josep Piferrer. I l’empresa adjudicatària, Urbaser, s’ha avingut a una rescissió anticipada i pactada del contracte, que va entrar en vigor el 2015 i, teòricament expiraria el 2023 –amb dues pròrrogues anuals extres possibles–. Piferrer, però, diu que els responsables de l’empresa també veuen l’acord “deficitari”. “Ells hi perden i nosaltres anem mal servits”, resumeix el batlle.
Malgrat el consens entre lesdues parts, l’alcalde admet que encara s’ha de definir els termes econòmics de la rescissió, en forma d’indemnització a pagar pel consistori. “La xifra final dependrà de l’inventari de vehicles, maquinària o contenidors que es puguin aprofitar”, bé al municipi, o bé en altres concessions d’Urbaser.
Futur contracte, a debat
Piferrer diu que aquesta setmana ja han presentat a l’oposició les conclusions d’un estudi que han encarregat sobre les possibilitats de recollida en el futur. I la vinent reuniran els consells de nuclis –Calella, Llafranc, Tamariu i Llofriu– i representants veïnals dels barris per consensuar, posteriorment, el detall en cada zona.
Hi ha diferents pros i contres i marge de millora, però Piferrer admet que el preu del servei, en qualsevol dels escenaris, s’encarirà: “Sense tocar gaire res, ens n’anirem a cinc milions a l’any”, admet. I ara estan en tres milions llargs anuals, però amb situacions de col·lapse freqüents tant al nucli central com al litoral, a l’estiu i en períodes de vacances.
Respecte al model, l’alcalde diu que haurà de ser un contracte amb desplegament progressiu i adaptable a noves necessitats. I entre els dubtes, hi ha la dificultat d’implantar el porta a porta, que “funciona bé al centre”, als nuclis on predominen les segones residències. En cases aïllades només habitades els caps de setmana és força inviable. I en comunitats, implica obres i contractar conserges, o bé adaptar i allargar les seves jornades.