Medi ambient

La Generalitat elabora una llei per garantir la biodiversitat

Agrupa un marc legal que fins ara era dispers i poc actualitzat

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha elaborat una llei de biodiversitat i patrimoni natural que estableix el règim jurídic de la protecció, la conservació, l'ús sostenible, la gestió, la millora i la restauració del patrimoni natural de Catalunya.

La diversitat biològica i el conjunt del patrimoni natural són molt rellevants a Catalunya, amb una riquesa d'espècies i d'hàbitats superior a la de molts països europeus de més superfície. El marc legal, en canvi, fins ara era dispers i poc actualitzat, cosa que ha fet necessària una reforma legal que incorporés tota la legislació comunitària de protecció de la biodiversitat i la legislació espanyola aprovada darrerament.

La nova llei crea una sèrie de nous instruments que permetran millorar la conservació del patrimoni natural de Catalunya. S'estableix una estratègia per a la conservació del patrimoni natural; plans d'ordenació dels recursos naturals; s'incorporen un conjunt de prescripcions i normes, d'aplicació directa o instrumentals, a les polítiques sectorials que tenen relació amb la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural; un pla de connectivitat ecològica; per primera vegada es valorarà l'impacte que la societat catalana genera sobre la biodiversitat global, i es marquen els criteris sobre el patrimoni natural en els procediments d'avaluació ambiental.

Per protegir les espècies, la llei es basarà en la llista d'espècies protegides i el nou catàleg d'espècies amenaçades de Catalunya. També s'incorporaran normatives com ara la d'arbres monumentals, i com a novetat s'adopten un conjunt d'instruments per fer front a la problemàtica de les espècies invasores: la creació del catàleg d'espècies exòtiques invasores i un catàleg d'hàbitats amenaçats. Una altra de les novetats és la incorporació de la conservació del patrimoni geològic.

A partir de la llei es creen incentius per conservar la biodiversitat, com ara ajuts tècnics i financers per a finques situades en espais naturals protegits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona
INFRAESTRUCTURES

Interromput el tren entre Sant Vicenç de Calders i Lleida per un descarrilament

El Vendrell
INFRAESTRUCTURES

Comencen les proves d’integració del tramvia entre Glòries i Verdaguer

Barcelona
HABITATGE

La FAVB celebra l’acord per construir de 1.800 pisos de protecció oficial

Barcelona
SERVEIS

A licitació sis autobusos híbrids de Tarragona per 3,6 milions

Tarragona
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera