Medi ambient

Experts alerten que les mesures contra el canvi climàtic no redueixen el risc que comporta a la humanitat

Un estudi amb participació del CREAF conclou que acostumen a ser fragmentades i molt locals

Un estudi internacional ha conclòs que les mesures d’adaptació al canvi climàtic que s’estan prenent no redueixen el risc que aquest comporta a la humanitat. L’estudi l’ha fet una xarxa internacional de 126 experts, entre ells investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Els experts alerten que la majoria de mesures que s’estan prenent són fragmentades, locals i no transformadores, es duen a terme principalment per individus i a les llars i no són esforços integrals, coordinats i coherents per part de comunitats i institucions. Tot i això, han localitzat exemples d’adaptació que funcionen i que s’haurien d’implementar a major escala.

L’estudi analitza més de 48.000 articles publicats arreu del món on es presenten 1.686 resultats de mesures d’adaptació al canvi climàtic. Amb ells, l’equip ha analitzat quines accions s’estan prenent realment per adaptar-se, i si aquestes estan tenint èxit o no. L’anàlisi troba molt poques proves que els esforços d’adaptació actuals estiguin reduint realment el risc.

L’autora principal de l’estudi, Lea Berrang Ford, professora i titular de la Càtedra Priestley de Recerca sobre el Clima i la Salut del Centre Internacional Priestley per al Clima de la Universitat de Leeds, afirma que els resultats són un toc d’atenció ja que s’han trobat molt pocs indicis que la humanitat estigui preparada de forma general, ràpida i a prou escala per evitar els impactes climàtics greus.

L’estudi determina que moltes accions sorgeixen per perills concrets a cada zona del món: sequera, precipitacions extremes, inundacions, o la variabilitat de les precipitacions, per exemple. Les mesures se centren majoritàriament en implementar noves formes d’agricultura i de sistemes alimentaris, en l’obligació de preparar la infraestructura per a les inundacions i en aplicar nous codis de construcció o desenvolupar mapes de perills i sistemes d’alerta primerenca. Finalment, la calor extrema és un perill molt comú per la que es prenen mesures d’adaptació a la majoria de regions del món.

L’estudi conclou que les respostes es produeixen en múltiples nivells d’organització social, des dels pagesos fins a les llars urbanes, des de les empreses d’aigua, electricitat, transport fins a les institucions internacionals. Malgrat tot, la gran majoria de les respostes documentades a la literatura acadèmica es duen a terme a nivell local, i gairebé sempre a les llars i per individus en particular (82% de tots els articles).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.