Un estudi internacional revela que fins a 9.000 espècies d’arbres podrien estar encara pendents de descobrir
La riquesa global arbòria és un 14% superior a la coneguda, segons l’estimació en què hi ha participat la UdL i el CTFC
Fins a 9.000 espècies d’arbres encara podrien estar pendents de descobrir arreu del món i gairebé un terç serien grups rars que habiten en zones tropicals remotes. Aquesta és l’estimació d’una recerca internacional en què hi han participat investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Universitat de Lleida (UdL). Els resultats de l’estudi –liderat per les universitats de Minnesota i Purdue- indiquen que la riquesa global d’espècies arbòries és un 14% superior a la coneguda actualment i arribaria fins a les 73.000. En l’estudi hi ha participat 147 investigadors de 47 països d’arreu del món.
Els investigadors catalans que han participat en la recerca internacional són Sergio de Miguel, investigador del CTFC i professor de la UdL, i Albert Morera, doctorand de la UdL. Les estimacions a escala continental destaquen que la majoria de les espècies no descobertes poden ser rares, endèmiques i tropicals o subtropicals. El 40% d’aquestes espècies estarien a Sud-Amèrica, seguit per Euràsia, l’Àfrica, Amèrica del Nord i Oceania.
Segons informa el CTFC en un comunicat, aquests resultats posen de manifest “la vulnerabilitat de la biodiversitat forestal mundial als canvis antropogènics en l’ús del sòl i el clima, que amenacen especialment les espècies rares i, per tant, la biodiversitat dels boscos a escala global”. Les amenaces per a les espècies rares són una preocupació important, relaten els investigadors, sobretot “tenint en compte que les seves funcions en els ecosistemes, els serveis que ofereixen, i els patrons eco-evolutius d’aquestes espècies d’arbres hiperrares encara són poc coneguts”.