Medi ambient

Catalunya, en prealerta per sequera després de dos mesos sense pluges

Els pantans es troben al 56% de la seva capacitat

Les restriccions s’activaran si es baixa del 40%

Catalunya està en prealerta per sequera després de dos mesos sense pluges, amb els pantans al 56 % de la seva capacitat i l’amenaça de restriccions si baixen del 40 % i s’ha de decretar l’alerta per escassetat d’aigua, unes reserves que s’acabarien a la tardor si les precipitacions no hi posen remei.

Fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han informat a Efe que actualment el sistema Ter-Llobregat (el que dona servei a la major part de la població catalana) té un 56 % de reserves d’aigua, un percentatge que ara fa un any era del 86 %.

La situació més preocupant es produeix als embassaments de Tarragona, ja que el de Riudecanyes està al 21 % de la seva capacitat i el de Siurana amb prou feines arriba al 30 %.

Quan els embassaments baixen del 60 % de la seva capacitat, l’ACA activa la prealerta, que, encara que no suposa restriccions, sí que implica l’activació de mesures preventives i la recomanació d’un ús responsable de l’aigua.

Quan els pantans baixen del 40 % de la seva capacitat, que podria ocórrer en les properes setmanes si no plou abans, l’ACA activa l’alerta, que implica desplegar mesures d’estalvi en alguns usos, com reduir en un 25 % el reg agrícola, limitar l’ompliment de piscines o establir una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia, a més d’incrementar el règim d’extracció d’aigua dels aqüífers i el rendiment de les dessalinitzadores.

En aquests moments, per evitar arribar a l’alerta, les dessalinitzadores ja operen en un règim de funcionament del 85 % sobre la capacitat total, quan en condicions normals el percentatge ronda el 10-15 %.

“Les dessalinitzadores són un recurs complementari en situacions de sequera i, per tant, es posen en un règim de producció més alt quan les reserves es troben per sota del 60 % de capacitat, cosa que ocorre amb certa freqüència a Catalunya per la presència de rius petits amb poc cabal”, han especificat fonts de l’ACA.

Segons els responsables hidrogràfics de la Generalitat, “el més important en una situació com aquesta és extremar les mesures de contenció de la demanda, utilitzar únicament l’aigua que realment sigui imprescindible, tant a nivell domèstic a les llars com també a les indústries i regadius”.

Les mateixes fonts han explicat que, davant la sequera pluviomètrica persistent des d’octubre passat, l’ACA ha activat el Pla Especial de Sequera i està treballant preventivament per evitar l’arribada dels escenaris més greus de la sequera.

En concret, va activar l’escenari d’alerta en l’aqüífer Carme de Capellades (Anoia) el 6 d’octubre de 2021, que ara s’ha recuperat i està en situació de normalitat, i a l’Alt Empordà el 28 d’octubre de 2021, on es manté l’alerta atès que les reserves encara no s’han recuperat prou.

En l’àmbit ATL (aigües Ter-Llobregat), de moment la situació és de normalitat, encara que les reserves estan de mitjana al 56 %, però podria activar-se l’alerta durant les properes setmanes.

De moment, les previsions no apunten pluges en els propers dies, encara que per al cap de setmana s’espera un canvi de tendència que podrien deixar algunes precipitacions febles.

Fonts de la Delegació Territorial d’Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) a Catalunya han explicat a Efe que l’últim episodi significatiu de pluja va ser a final de novembre, amb una precipitació de 87 litres d’aigua per metre quadrat, i amb prou feines 39 litres a l’octubre, que va ser el quart mes d’octubre més sec en aquest segle.

Al desembre, només es van recollir 12 litres d’aigua per metre quadrat, la majoria al Pirineu occidental, mentre que el gener està sent un dels més secs dels últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.