El consum d’aigua del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona va créixer un 10% l’any passat
El CAT construirà una variant per salvar el “punt negre” de la canonada rebentada a l’Ametlla de Mar
El consum d’aigua del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona va créixer un 10% al llarg de 2021 fins als 70,14 hectòmetres cúbics, segons el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Una xifra, segons remarca l’ens, que encara està per sota dels 73,79 hectòmetres cúbics de 2019, abans de començar la pandèmia, i que ha evolucionat a l’alça estirada per una recuperació del consum de les indústries –que ha pujat un 22,6%–.
Més enllà de l’evolució dels consums, les accions per garantir la seguretat del subministrament i de la infraestructura del minitransvasament continuen sent les principals prioritats per als responsables del CAT. Així, i després que rebentés un tram de canonada a l’altura de l’Ametlla de Mar l’11 de desembre passat tallant el subministrament durant 30 hores i produint afectacions a propietats properes, han anunciat la construcció d’una variant de 375 metres de nova canonada de formigó armat i d’1,6 metres de diàmetre per desviar l’actual, considerat com un “punt negre de la xarxa”.
Aigües de reg salobres que afecten el ferro
El dictamen del CSIC, que va estudiar la causa del col·lapse, ha certificat, com va passar a principis de 2020 a l’Ampolla, que no es va tractar d’un defecte de la canonada. Atribueixen l’origen a la corrosió per clorurs externs procedents del reg per superfície amb aigües salobres al llarg del temps el fenomen. “Han atacat l’armadura activa de pretensat i, per un efecte de picadura del ferro, ha disminuït la secció, acumulant trencaments de cables, es trenca i perd la condició estructural de la canonada”, ha precisat Pujol.
El projecte, aprovat per la via d’urgència, està en fase de licitació i es preveu que estigui finalitzat al juny després d’una inversió d’uns 1,1 milions d’euros que se sumen als 125.000 euros de les reparacions i restauració de les afectacions causades per la rebentada.
Paral·lelament, el CAT continuarà treballant enguany en la implantació del sistema d’auscultació de la canonada principal, amb la instal·lació de fibra òptica al llarg dels 85 km del traçat, per monitorar en temps real i en continu l’estat estructural de la canonada per evitar el trencament d’espires d’acer i el seu deteriorament. El projecte té un cost de 7 milions d’euros i s’executa des del passat novembre, amb la previsió que s’allargui un any i mig.
També s’invertiran 9,9 milions en un segon dipòsit d’aigua crua a l’ETAP de l’Ampolla amb 185.000 metres cúbics de capacitat, que permetrà doblar la capacitat actual i augmentar la garantia d’abastament. Amb aquest objectiu es construirà també un nou dipòsit regulador a Vila-seca de 25.000 metres cúbics i que costarà 8,4 milions d’euros. Tots dos projectes estan en fase de licitació i s’adjudicaran a l’abril. Les obres s’allargaran entre tretze i disset mesos.
Més enllà de les inversions, però, el president del CAT, Joan Alginet, ha volgut deixar al marge dels aspectes de gestió de l’ens el debat social i polític a les Terres de l’Ebre sobre la reversió del ministransvasament de l’Ebre. La Plataforma en Defensa de l’Ebre l’ha tornat a reclamar aquest cap de setmana. Per la seva banda, Movem Terres de l’Ebre vol ara obrir el debat al Parlament plantejant un pacte de reversió com el que es va acordar en el cas del Ter amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona.