Perillen els diners per pagar el buidatge de Vacamorta
La Generalitat alerta que una nova llei estatal centralitza el cànon que fins ara percebia l’Agència de Residus de Catalunya, que rebria molts menys recursos
Els opositors mantenen l’exigència
La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, va alertar ahir que “la pèrdua dels cànons de residus que recapta actualment la Generalitat, arran de la nova llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular”, que està previst que aprovi la setmana vinent el Senat i que preveu centralitzar els ingressos en un únic cànon estatal, “posa en perill el full de ruta” en curs per al buidatge de l’abocador de Vacamorta.
Barnadas va llançar l’avís en el marc de la tercera reunió de la comissió de seguiment de la restauració del dipòsit, sentenciat com a il·legal pel TSJC i amb la Generalitat com a responsable subsidiària d’assumir la tasca i costos ingents de recol·locar els més de 2 milions de tones de residus dipositats durant dècades a l’antiga argilera de Cruïlles.
En el cas dels residus municipals, el cànon el paguen els ajuntaments per cada tona de fracció resta –la que no es recull selectivament–, que es destina a dipòsit controlat o a valoració energètica. La recaptació d’aquest impost ecològic forma l’anomenat fons del cànon, que retorna a la ciutadania a través del finançament d’una gestió sostenible dels residus. Gràcies a aquests diners, per exemple, s’ha pogut desplegar la recollida selectiva de la fracció orgànica o convocar ajuts per a ens locals per millorar infraestructures de gestió de residus, com les deixalleries o les plantes de tractament.
La pèrdua de bona part dels ingressos de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) significarà, “inevitablement, la reducció de les inversions” i, “en el cas de Vacamorta, queden compromesos els possibles terminis per a les accions previstes que s’estan treballant i valorant per donar compliment a la sentència que determina el buidatge de la instal·lació”.
Intenció de buidar
Malgrat això, en la tercera reunió de la comissió informativa, el director de l’ARC, Isaac Peraire i Roura, va dir que, tot i els entrebancs, la voluntat és procedir al buidatge amb la màxima agilitat, i va anunciar que la primera retirada de residus és a punt d’adjudicar-se i es farà en els pròxims mesos. A més, s’ha compromès a presentar abans de tres mesos, en una nova reunió de la comissió, un pla d’execució de la sentència.
La PAAC diu que es pot pagar per altres vies
Des de l’oposició al dipòsit, tant la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) com el CEPA creuen que l’argument de la supressió del cànon no seria vàlid per eludir el compliment de la sentència, i van deixar clar ahir que els diners poden sortir d’altres instàncies de la Generalitat o bé recórrer a les pòlisses d’assegurances de l’empresa que explotava la instal·lació. El govern també estudia aprofundir en la valoració energètica dels residus, com ara extreure’n gas durant uns anys. Però les entitats creuen que eternitza el problema i que contaminaria. Volen, en canvi, que s’accelerin els terminis plantejats fins ara, que els opositors diuen que podrien allargar-se més d’un segle, i avançar en la recuperació de basses i zones humides, sobre un projecte del Consorci de les Gavarres.