El fantasma de la sequera s’esvaeix a l’Alt Empordà
L’embassament de Darnius-Boadella ja supera els dos terços de la seva capacitat, està al 67,7%, després que al març baixés del 40%
Susqueda, en un 61%, i la conca del Ter es recuperen en menor mesura
La inèrcia de les pluges caigudes sobretot al març, però també el darrer episodi al voltant de la diada de Sant Jordi, ha contribuït a allunyar el fantasma de la sequera, especialment a l’Alt Empordà i la conca de la Muga, amb l’embassament de Darnius-Boadella per sobre dels 41 hm³ i superant els dos terços de la seva capacitat, concretament al 67,7% ahir al vespre.
Les reserves s’han recuperat, sobretot, gràcies a l’abundància de pluges del març, que va fer remuntar el nivell de la instal·lació des del 39,9% registrat el dia 12 del mes esmentat. A finals de març, l’embassament ja vorejava el 60% i les reserves encara continuen pujant de mica en mica, en espera que les precipitacions previstes encara per a avui i demà permetin incrementar-les.
Tot i les bones notícies, ho són encara des d’un punt de vista relatiu, ja que les reserves de l’embassament encara queden força lluny del 82,8% d’un any enrere i dels 50 hm³ que de mitjana s’havien sostingut en els darrers cinc anys, després d’una època relativament plujosa i prèvia a la temporada de regadius i màxima demanda sense precipitacions de l’estiu. Ara, el nivell és un 20% inferior al dels darrers anys.
Els aqüífers es refan
A l’aqüífer Fluvià-Muga, el mesurador de nivell freàtic de l’aigua subterrània de Peralada va tocar fons el novembre passat, amb el nivell freàtic per sota dels 16 metres sobre el nivell del mar, que seria l’hipotètic nivell de normalitat.
Des d’aleshores, i tot i algunes recuperacions puntuals, al gener, els registres es van tornar a desplomar al febrer. I tot i la millora generalitzada per les pluges del març –quan puntualment les aigües freàtiques van arribar a superar els 17 metres–, l’Agència Catalana de l’Aigua va decidir mantenir l’estat d’alerta en els 22 municipis de la comarca que s’abasteixen de pous dels aqüífers de la Muga i el curs baix del Fluvià –vegeu el tema adjunt.
Abril plujós, però menys
Les pluges de l’abril han contribuït a mitigar els problemes hídrics a la zona, com també, de retruc, la crescuda controlada del cabal de la Muga, amb l’obertura de comportes de l’embassament, dilluns de la setmana passada durant una hora, per assolir un cabal de 6 metres cúbics per segon, en una operació que, a més de servir per comprovar el funcionament de les comportes de la presa, permet perfilar el relleu de la llera aigües avall, arrossegar vegetació i deixalles i recarregar aqüífers per la infiltració d’aigua en zones humides derivades que resten embassades durant la crescuda.
Malgrat que l’abril ha estat relativament plujós a les conques interiors de la demarcació, l’informe mensual del Servei Meteorològic de Catalunya destaca que ha quedat per sota de la mitjana climàtica de la zona, amb normalitat relativa a la zona del Pla de l’Estany i Banyoles, el Gironès, l’interior de la Selva Interior, l’Alt Empordà i les Gavarres, però per sota a la resta, especialment al Montgrí, l’Albera i el cap de Creus.
La continuïtat de precipitacions, però, a la capçalera de la Muga –entre el 70 i el 90% del que seria habitual en aquest mes– ha garantit la recuperació de Darnius-Boadella, i també ha incrementat mínimament el nivell del sistema Sau-Susqueda i la conca del Ter.
Susqueda, a ritme lent
Pel que fa a la conca del Ter, amb els embassaments de més capacitat a Sau, Susqueda i el Pasteral, l’abastiment a les regions metropolitanes de Barcelona, Girona i la costa del Baix Empordà sembla garantit fins passat l’estiu, per bé que el nivell mitjà que ahir presentaven, del 61%, també és força inferior als registres superiors al 80% que presentaven el 2021 i en la mitjana de la darrera dècada.
També és cert que el sistema dels embassaments del Ter està especialment tensionat com a conseqüència de la crisi energètica, i que a la generació d’electricitat, que Endesa sostenia el mes passat que es mantenia estable respecte a l’any passat i que se cenyeix al principi d’“estabilitat dels recursos hídrics” en un escenari de pluges que garanteixen la recuperació dels nivells, se suma la reivindicació de mantenir cabals ecològics més elevats als trams mitjà i baix del curs, per part del Consorci del Ter i la Taula i plataformes i comunitats de regants.
Pel que fa a l’aigua potable, la Generalitat i l’ACA defensen que estan posant a treballar a ple rendiment les dessalinitzadores del Llobregat i la Tordera, també pendent d’un projecte d’ampliació per descarregar de pressió els cursos fluvials.