Medi ambient

Medi Ambient

Una protesta efectiva

Una acció anònima va denunciar l’estat de sequera i degradació de la riera de Santa Coloma

L’ACA ha autoritzat aportar-hi aigua des del Pasteral per pal·liar la situació

Unes creus de fusta acompanyades d’un manifest van aparèixer recentment a la riera de Santa Coloma. En el text, titulat La riera necessita el poble i el poble la riera, s’informava de la important degradació que ha experimentat la riera en els últims anys. També s’alertava de l’estat de l’espai natural, que havia quedat completament sec en la superfície i amb un evident excés de sorra. Es denunciava l’ús de l’aigua de la riera “sense gaire control per part de particulars o empreses”. I l’incompliment per part de l’ACA “segons el que marca la normativa per complir amb el cabal mínim ecològic”. El manifest, que acaba dient “no volem una riera morta, volem més biodiversitat, aigua i un hàbitat ben cuidat”, fa una crida a la ciutadania per passar a l’acció.

L’alcalde del municipi, Joan Martí (ERC), va explicar que aquesta problemàtica hi és des de fa anys i que la riera cada vegada s’asseca amb més freqüència. També que el consistori va encarregar un estudi a la Universitat en què s’assenyalaven les causes d’aquesta situació. En aquest sentit, l’ACA ha explicat que en els darrers mesos han fet un conjunt d’inspeccions en diversos vivers de la zona per revisar concessions, algunes de les quals s’han adequat i s’han reduït, ja que tenien unes quantitats d’aigua atorgades superiors a les que necessitaven. Tant l’ACA com l’alcalde mantenen que es treballa per dur a terme una limitació de cabals mitjançant l’aplicació de mètodes de control com ara la instal·lació de cabalímetres, tot i que l’ACA subratlla que aquestes mesures no eviten que la riera s’assequi després de llargs períodes de falta de pluges i de sequera persistent. En tot cas, divendres passat l’ACA va autoritzar, de forma excepcional, l’abocament d’aigua a la riera. Així, dissabte va començar un procés d’aportació d’aigua des del sifó del Pasteral, amb un volum aproximat de 3.000 m³ al dia. Segons l’ACA, aquesta acció no és la primera vegada que es du a terme; altres estius amb sequera i amb l’assecament de la riera també s’ha pres aquesta decisió per garantir la disponibilitat d’aigua.

Per la seva banda, la plataforma Riera Viva, que s’ha desvinculat de la protesta en qüestió, va informar que fa anys que duen a terme accions per conscienciar la població, els polítics i les empreses privades de la problemàtica de la sobreexplotació de la riera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.