El projecte d’energia eòlica marina flotant davant de la badia de Roses, Parc Tramuntana, es va presentar ahir en un fòrum de la setmana europea de l’energia sostenible, al Parlament Europeu, en què el conseller delegat de Bluefoat –una de les empreses promotores–, Carlos Martín, va defensar la feina feta fins ara –a punt per presentar el projecte d’impacte ambiental quan s’obri la subhasta–. Va argumentar que si les administracions acceleressin tràmits, els deu anys per als primers projectes “es podrien reduir a la meitat”.
Precisament, la taula de treball en què Martín intervenia versava sobre la necessitat de duplicar la velocitat de desplegament de les renovables. El responsable de Bluefoat va argumentar la cerca de consensos i ajustos a la baixa per reduir impactes, tot i l’oposició. Les altres ponents van exposar estratègies diferents. Als Països Baixos, per ara, tot en eòlica i panells solars sobre terra, i també a Croàcia, on la representant d’una associació conservacionista va admetre que són “arriscats” projectes marins en un litoral molt turístic. L’entitat, representada per la assessora Dragana Mileusnic, assumia que l’estima pel paisatge pesa molt a la zona, i també en territoris fronterers mediterranis com ara Macedònia o Montenegro.
Projecte i preguntes
El projecte davant el litoral de l’Alt Empordà, segons Martín, s’ha allunyat de 10 fins a 14 quilòmetres mar endins, en diàleg amb els pescadors –s’inscriu sobre una zona de reserva de pesca on les embarcacions no calen xarxes– i amb menys aerogeneradors (35) respecte als proposats inicialment. Malgrat això, la potència proposada d’entrada (500 MW) es podria acabar doblant fins als 1.000, si prospera. La directora General Adjunta d’Energia de la Comissió Europea, Mechthild Wörsdörfer, va admetre que tenen sobre la taula canvis legislatius per accelerar la tramitació, com ara la demanda d’un “silenci administratiu positiu” per part de les administracions, o l’harmonització de normatives ara disperses entre les europees i les estatals o regionals.Martín va defensar que volen que els projectes es facin amb el màxim de diàleg, i de manera curosa i exigent, perquè no topin amb obstacles que n’impedeixin d’altres. Però també va carregar contra els opositors, als quals va acusar d’emetre “fake news” amb muntatges sobre l’impacte visual. Entre les preguntes que va respondre, una crítica d’un participant sobre les dificultats que pagesos o petits productors tenen “per connectar instal·lacions i les facilitats per expropiar” que aplanen el camí als “fons d’inversió”. I d’altres sobre les opcions d’obrir el Parc Tramuntana al territori i petits inversors.Martín va dir que dependrà de la subhasta final, encara pendent de convocar per part de l’estat espanyol, i en què es desconeixen les condicions. “Les comunitats locals podrien invertir-hi i treure’n rèdits” en forma d’energia més econòmica, va augurar, però també llocs de treball en el territori i projectes de recerca o indústria especialitzada.Un altre ciutadà belga va recordar que al país s’obliga que els projectes d’eòlica marina estiguin oberts a la participació dels municipis afectats, cosa que el conseller delegat de Bluefloat va trobar bona idea, en espera que la legislació estatal o europea així ho prevegin.
Ecos al Parlament
El depat sobre el Parc Tramuntana també va arribar al debat de política general al Parlament, on el cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, va donar suport al projecte i a l’allargament del gasoducte Midcat. El President Aragonès es va queixar que totes dues obres, en el fons, depenen de la ministra per la Transició Ecològica, i va recordar que aposta per un “pla pilot”. “És un projecte interessant”, va assegurar Aragonès, “amb un esforç per minimitzar els impactes negatius que les grans infraestructures de renovables poden tenir” i amb “un esforç per treballar amb el territori”, va reblar.