Medi ambient

CANVI CLIMÀTIC

L’escalfament a Europa és dos cops més ràpid que la mitjana mundial

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el servei Copernicus de la UE ho adverteixen en un informe presentat avui

Alerten que augmentaran els fenòmens extrems com les onades de calor

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, alerta que l’escalfament global “és també una crisi sanitària”

L’augment de temperatures observat a Europa en els darrers 30 anys, al voltant de mig grau per dècada, duplica l’increment mitjà mundial, adverteix avui un informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el servei Copernicus de la Unió Europea.

Com a resultat d’aquest augment de temperatures mesurat entre el 1991 i el 2021, les glaceres alpines van perdre 30 metres de gruix i el gel de Groenlàndia s’està fonent, cosa que contribueix a l’acceleració de la pujada del nivell del mar, assenyala el primer informe relatiu a Europa emès conjuntament per l’OMM i la UE.

L’estudi adverteix que amb independència de les mesures preses per frenar el canvi climàtic, i malgrat que la UE ha aconseguit reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 31% en tres dècades, “les temperatures augmentaran a totes les zones europees a un ritme superior al mundial” i amb això pujaran els fenòmens extrems com ara les onades de calor.

“Societats, economies i ecosistemes es veuran afectats per episodis de calor excepcionals, incendis forestals i crescudes, així com per altres efectes del canvi climàtic”, adverteixen l’agència de les Nacions Unides i el programa investigador de la UE.

Amb un escalfament global de dos graus o més, a Europa se superaran els llindars crítics que afecten ecosistemes i persones, assenyala l’estudi, que preveu un augment de les precipitacions hivernals al nord del continent i una disminució de les estivals a la Mediterrània.

“Si s’assoleixen nivells d’escalfament global superiors a 1,5 graus, les pluges extremes i les inundacions augmentaran a totes les regions excepte a la Mediterrània”, afegeix l’informe, que es publica a escassos dies que s’iniciï a Xarm al-Xeikh (Egipte) la Cimera sobre el Canvi Climàtic (COP27).

L’OMM i la UE recorden que el 2021 els fenòmens meteorològics extrems van causar centenars de morts a Europa (com va ser el cas de les inundacions amb més de 200 morts a Alemanya, Bèlgica i altres països), van afectar mig milió de persones i van provocar pèrdues econòmiques d’uns 50.000 milions d’euros (uns 49.473 milions de dòlars al canvi actual).

L’informe destaca que, malgrat els grans desafiaments que afronta Europa, aquest continent, especialment la UE, que s’ha fixat una reducció neta d’emissions del 55% per al 2030, lidera en molts aspectes la lluita global contra el canvi climàtic.

És, per exemple, una de les regions més avançades en cooperació transfronterera per a l’adaptació al canvi climàtic, en particular a les conques fluvials que creuen diversos països, i líder mundial en sistemes eficaços d’alerta precoç contra fenòmens climàtics extrems, que protegeixen un 75% de les seves poblacions.

“Europa és el viu reflex d’un món que s’escalfa, i ens recorda que fins i tot les societats ben preparades no estan fora de perill de les conseqüències dels fenòmens climàtics extrems”, ha destacat en un comunicat en presentar-se l’informe el secretari general de l’OMM, el finlandès Petteri Taalas.

El “vell continent” pot tenir “un paper decisiu en la consecució d’una societat neutra en carboni a mitjans de segle i per complir el que disposa l’Acord de París”, ha afegit.

L’informe adverteix dels efectes nocius que l’augment de temperatures pot tenir a mitjà i llarg termini en la salut dels europeus, per les morts que poden causar les onades de calor, el risc de zoonosi més gran (malalties transmeses d’animals a humans) o l’augment dels problemes de salut mental.

Les onades de calor esmentades, com la que va causar 70.000 morts a Europa el 2003 o la que a Rússia va provocar 55.000 morts el 2010, són els fenòmens climàtics més mortífers a Europa, ja que la seva incidència, combinada amb l’alta urbanització i l’envelliment de la població fan al continent molt vulnerable a aquestes.

Però l’informe també alerta de com el canvi climàtic, en alterar les emissions de pol·len i espores, pot a Europa multiplicar els trastorns al·lèrgics i episodis d’asma, que ja afecten el 24% d’adults i entre un 30 i un 40% dels nens, uns percentatges que ja estan augmentant.

En el cas de les zoonosis, l’OMM alerta d’un possible augment de les malalties transmeses per les paparres, com és el cas de l’encefalitis, que és un problema creixent a regions alpines.

Pel que fa a la contaminació, també influïda per l’escalfament global, l’informe recorda que el 2019 mig milió de persones van morir prematurament a Europa a causa de la pol·lució, mentre que reduir-la podria evitar unes 138.000 morts abans d’hora cada any.

El canvi climàtic, a més, “crea condicions perquè els incendis siguin més freqüents, intensos i devastadors a Europa”, adverteix l’OMM, i assenyala que fins i tot les infraestructures estan en risc, ja que no van ser construïdes tenint en compte una freqüència més gran d’onades de calor, tempestes i vents intensos.

Per altra banda, el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus ha advertit avui que l’escalfament global “és també una crisi sanitària”, en exacerbar brots de malalties com el còlera o el dengue o augmentar el risc de nous patògens que poden provocar pandèmies futures.

De cara a la Cimera del Canvi Climàtic que el proper 6 de novembre comença a Xarm al-Xeikh (Egipte), Tedros ha demanat a la comunitat internacional en una conferència de premsa “liderar una eliminació justa i equitativa dels combustibles fòssils i una transició cap a un futur d’energies netes”.

Aconseguir l’objectiu marcat per l’Acord de París de no superar un escalfament global mitjana d’1,5 graus “tindrà grans beneficis per a la salut, però si no s’aconsegueix els riscos seran igualment grans”, va alertar l’expert etíop.

Tedros ha recordat que el canvi climàtic, lligat a conflictes i altres factors, ha deixat 47 milions de persones amb problemes de malnutrició a la Banya d’Àfrica, mentre regions afectades per fenòmens meteorològics extrems, com les sequeres al Sahel o les inundacions al Pakistan, pateixen també problemes sanitaris.

El canvi climàtic “empitjora les malalties i la malnutrició, que s’afecten recíprocament, ja que és més probable que els malalts estiguin mal alimentats, i que els malnodrits es posin malalts i morin”, ha advertit el màxim responsable de l’OMS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.