Fil a l’agulla per trobar alternatives per al triatge
El Consell del Baix Empordà ja disposa d’un estudi amb quatre llocs possibles per a una planta de separació
Es resisteixen a anunciar-los abans del maig
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha citat dimecres la vintena d’alcaldies del Baix Empordà i del Gironès afectades pel tancament imminent de Solius, per començar a traçar les alternatives immediates, però, sobretot, redefinir el model de futur. La reunió tindrà lloc al Consell Comarcal del Baix Empordà, i el president, Joan Loureiro, ha admès els darrers dies que han accelerat l’estudi d’ubicacions possibles per a una planta de tractament i triatge de residus a la comarca, però “no pas un nou abocador”, que, a la comarca, densament poblada i amb terrenys agraris i forestals protegits per tres zones PEIN –Gavarres, Ardenya i Muntanyes de Begur– i el parc del Montgrí i el Baix Ter, hi tindria un encaix difícil.
En una entrevista a TV Costa Brava, Loureiro assenyalava que un treball preliminar encarregat a principis de mandat ja planteja “quatre possibles ubicacions”, accessibles i allunyades de nuclis habitats. “Però no puc dir el lloc”, reblava, tot recordant el problema amb els residus, que “tothom vol abocar les seves deixalles però ningú les vol a casa”.
D’aquesta manera, dimecres fa la sensació que l’ARC, el Consorci de Solius i el Consell Comarcal, a banda dels altres municipis afectats, s’instaran a anar madurant una decisió en què ara mateix, a quatre mesos de les eleccions municipals, cap dels quatre alcaldes potencialment afectats vol sentir el nom del seu municipi. Com a mínim, tal com ja va avançar Loureiro, no serà cap abocador nou, una altra de les incògnites que planaven en els darrers anys i que van convertir Solius en un mal menor, irregularitats a banda, per no escampar més els residus.
Fins passat el maig, doncs, l’escenari de futur no es començarà a aclarir. Però dimecres un altre dels punts que s’haurien de començar a resoldre són les solucions provisionals perquè la vintena de poblacions afectades es desfacin del contingut dels respectius contenidors dia a dia, i analitzar en paral·lel l’impacte que cada alternativa –amb sobrecost– implicarà en les factures municipals.