La Generalitat compra 70 ha dels Aiguamolls de l’Empordà
El govern destina 1,4 milions d’euros a adquirir una finca en la Reserva Integral dels Estanys
Inicia un procés d’expropiació de 29 hectàrees de l’estany de Vilaüt per regenerar-lo i assegurar-ne l’abastament hídric
La Generalitat ha decidit comprar per 1,4 milions d’euros unes 70 hectàrees dins la Reserva Integral dels Estanys, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE) per regenerar-los i millorar-ne la gestió que, en ser pública, podrà controlar directament el parc. En aquest espai –els estanys de Sant Antoni–, que va paral·lel a la carretera dels tres ponts que comunica Palau-saverdera amb Castelló d’Empúries, es vol desplegar un projecte amb finançament Next Generation que permeti recuperar els sistemes hídrics per afavorir una inundabilitat controlada que “faciliti la biodiversitat d’espècies de fauna i flora per tenir el màxim de riquesa biològica i el sistema el màxim de naturalitzat possible”, segons va anunciar ahir el director de Polítiques Ambientals i Medi Ambient de la Generalitat, Marc Vilahur.
La finca que la Generalitat, a través de la direcció general de Patrimoni, té ara mateix en procés d’adquisició, gràcies a l’entesa tancada amb el propietari, s’espera que sigui ja de propietat pública “abans de final d’any”. Cal emmarcar aquesta adquisició amb la voluntat del Departament de Medi Ambient de la Generalitat que les finques que són reserves integrals o d’un alt valor natural estiguin “en mans públiques perquè és la manera, junt amb els directors dels parcs naturals i els gestors ambientals, d’assegurar-ne la bona gestió”, segons va expressar ahir la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas.
Paral·lelament a aquesta compra, la Generalitat ha obert un procés d’expropiació forçosa de 29 hectàrees a l’estany de Vilaüt que estan en mans privades, un cop s’ha donat per bloquejada la negociació amb la propietat per adquirir-les, com en el cas de la finca dels Tres Ponts, a través d’una adquisició de compra acordada. Barnadas exposava ahir al mateix paratge que la zona té “una emergència ambiental molt severa”, circumstància que els ha portat a iniciar “l’expropiació forçosa per tràmit d’urgència d’aquest espai”. “Aquest espai forma part de la Reserva Integral dels Estanys “un dels espais clau”. Representa 29 hectàrees de les 300 de reserva integral que té el parc. “És molt important recuperar com a gestió pública aquesta zona perquè fent-ho podrem treballar sobre la vegetació, sobre els hàbitats i sobre l’estat hidrològic, no només d’aquest estany, sinó de la zona sencera”, va manifestar Barnadas.
Respecte a la regeneració d’aquest espai, ara amb una sequedat galopant, Marc Vilahur descriu com es preveu que es faci: “Aquesta és una llacuna temporal oligotròfica que necessita bàsicament aportació d’aigua. L’aigua regularà el mateix sistema, matarà les plantes que han sortit on no han de sortir. La gestió pràcticament es farà sola. No és que s’hagi de fer un gran projecte de restauració. Hem d’esperar que la natura faci el seu curs a veure si és capaç de regular tota sola aquest espai.” Caldrà llavors avaluar si cal alguna altra actuació complementària com per exemple revertir el procés d’extinció d’hidròfits o eliminar la llepassa Xantium Strumarium, una espècie de flora exòtica que ara ocupa la major part de l’estany.
LA XIFRA
LA FRASE
Tres reserves integrals en tot el PNAE
El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà té zones amb graus diversos de protecció. Les més protegides són les reserves naturals integrals (RNI), i en aquest parc n’hi ha tres: la de les Llaunes, a l’entorn del conegut Cortalet; la dels Estanys i l’estany i l’aguait de Vilaüt, i la de l’illa de Caramany, la més petita de les tres, a l’altra banda del riu Fluvià. La reserva dels Estanys, zona situada geogràficament en la seva major part a l’esquerra de la C-26 en direcció a Roses i travessada per la GIV 6103, que va de Palau-saverdera a Castelló d’Empúries, és un sector amb gran diversitat de paisatges i ambients. Dins de la reserva hi ha els estanys de Palau, l’estany del Mornau, d’Aiguaclara, d’en Pericus i del Tec, i també, a la banda més interior i allunyada del mar, l’estany de Vilaüt i la bassa Rodona.