medi ambient
Un estudi de la població d’os bru estima en 370 els exemplars en la Serralada Cantàbrica
L’estudi s’ha fet mitjançant tècniques genòmiques i models d’estima poblacional de captura-recaptura
L’estudi de la població d’ossos bruns en la Serralada Cantàbrica mitjançant tècniques genòmiques i models d’estima poblacional de captura-recaptura ha estat realitzat per les comunitats autònomes de Galícia, Astúries, Cantàbria i Castella i Lleó juntament amb la coordinació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) i la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Recerca en Recursos Cinegètics (CSIC-UCLM-JCCM).
Els treballs de camp es van desenvolupar entre els mesos d’agost a desembre de 2020, duent-se a terme durant 2021 l’anàlisi genètica de les més de 1.200 mostres recollides, i finalitzant-se l’anàlisi estadística i estima poblacional durant l’any 2022.
En l’execució del cens es van mostrejar de manera coordinada 16.700 km² i es van recórrer més de 7.600 km, sent aquesta estima poblacional duta a terme mitjançant tècniques genòmiques la de major envergadura dels fets fins avui a Espanya.
Dels 370 ossos estimats en la Serralada Cantàbrica, 250 exemplars es localitzen en la subpoblació occidental i 120 en l’oriental.