El govern estatal aprovarà el pla d’eòlica marina dimarts
La ministra Isabel Rodríguez visita l’Escala per conèixer projectes municipals de Costes i topa amb una protesta contra els aerogeneradors
La Generalitat hi dona suport, però vol “dir-hi molt”
La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va visitar ahir l’Escala per trobar-se amb l’alcalde, el també socialista Josep Bofill, i parlar de diversos projectes relacionats amb Costes, com ara el projecte de reconvertir en mirador públic la piscina abandonada i pendent d’enderroc de l’hotel Voramar, on va apostar per una solució, i la necessitat de consolidar el moll grec d’Empúries, que data de fa més de 2.000 anys. Però la passejada va coincidir amb l’anunci de la seva vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, que l’executiu estatal aprovarà dimarts, en el Consell de Ministres, els nous plans d’ordenació de l’espai marítim (POEM) que inclouen el litoral de la badia de Roses com a zona per a la implantació de l’energia eòlica marina.
Una vintena de persones contràries als macroprojectes d’energia eòlica marina a la zona esperaven Rodríguez i van protestar davant de l’ajuntament i durant el recorregut, al crit de “mar és vida”. Un dels portaveus, Jordi Estévez, criticava l’anunci, en declaracions a l’ACN, i també l’aposta de la Generalitat per experimentar-hi, d’entrada, sense haver-hi presentat gaires al·legacions.
La ministra Rodríguez, per la seva banda, va defensar la necessitat de trobar noves fonts d’energia renovables i va insistir que els projectes d’energia eòlica marina hauran de tenir “el menor impacte ambiental” i complir una llarga sèrie de requisits.
La Generalitat hi vol veu
La nova data per al POEM arriba l’endemà que la Generalitat anunciés que vol impulsar una plataforma experimental d’energies renovables marines a la zona LEBA 2, a uns 20 quilòmetres del cap de Creus. I la consellera Jordà, ahir a la tarda, sostenia la conveniència d’un “assaig abans que els projectes no siguin una realitat”.
A la tardor, Jordà avançava contactes amb Ribera, però ahir mostrava un punt d’escepticisme sobre la qüestió, començant per les dates –“per Setmana Santa de l’any passat” els POEM ja havien d’estar aprovats, va recordar– i sobre el protagonisme que esperen que el govern de l’Estat atorgui a l’executiu català en la subhasta: “Veurem fins a quin punt hi podem dir o no hi podem dir, i volem dir-hi molt”, va reivindicar, perquè tindran impacte directe sobre el territori.