Els canals del Delta de l’Ebre temen una nova reducció de la concessió
La Confederació declara l’excepcionalitat per sequera a la unitat del Baix Ebre
Acció Climàtica constitueix les taules de seguiment del pla de gestió de l’aigua dolça del Delta
La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha decretat la situació excepcional per sequera extraordinària a la unitat del Baix Ebre, un fet que podria representar una nova reducció de la concessió als canals del Delta de l’Ebre.
La unitat afectada abasta des de Mequinensa al Delta i la declaració del CHE fa témer una nova reducció de les concessions, que ja han quedat al 50% amb la consegüent afectació dels conreus i les protestes dels arrossaires i la resta de pagesos. Els termes d’aquesta situació excepcional es concretaran en la pròxima comissió de desembassament. segons informa l’ACN
Tot plegat se suma a la resolució que a final d’abril va signar la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, per la qual es declarava la unitat territorial del Segre en situació excepcional per sequera extraordinària i que va dur al tancament anticipat del canal principal del reg sense expectatives de reobertura.
La CHE també ha declarat en situació excepcional de sequera extraordinària les unitats territorials de capçalera i eix de l’Ebre, Iregua, Aragó i Arbar i la del Baix Ebre.
Respecte a aquesta última, la CHE ha precisat en un comunicat que es troba en situació de “sequera prolongada” i “d’emergència per escassetat” des del mes d’abril. Quant al sistema d’embassaments, concreta que els de Mequinensa i Riba-roja es troben al 58% amb un volum total de poc més de mil hectòmetres cúbics. A aquest baix volum, que no s’ha registrat en un mes d’abril en tota la sèrie històrica, cal afegir la circumstància que les aportacions “estan sent molt reduïdes, fet que fa que la situació sigui crítica”, segons la CHE, que planteja una reducció a la meitat de les dotacions.
Balanç de pèrdues
La Confederació calcula que la pèrdua total de la producció d’arròs del Delta serà d’uns 70 milions d’euros, mentre que els musclaires de les badies del Delta han estimat una reducció de la producció al voltant d’un 30% per la baixada en l’aportació d’aigua dolça.
Mentrestant, a Catalunya, aquesta setmana s’han constituït les dues taules de seguiment del pla integral de gestió de l’aigua dolça del Delta de l’Ebre (Pigade), que s’integra en l’Estratègia Delta i que abasten, respectivament, l’hemidelta dret i l’esquerre. Davant les accions de la CHE i les restriccions en les dotacions de regadiu, les taules reclamen la necessitat d’assegurar el cabal ambiental de la zona.
El Pigade preveu una inversió de 36,7 milions per a la gestió integral de l’aigua dolça del Delta, que s’afegirà a les accions projectades en el marc de l’estratègia relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic i la protecció de la part interior del Delta, i que ascendeix a un total 116,7 milions.
Les taules de seguiment, tal com asseguren fonts d’Acció Climàtica, “han d’aportar experiència, coneixements i punts de vista dels diferents actors del Delta de l’Ebre per materialitzar les actuacions previstes al pla” i avançar, també, en la coordinació per objectius comuns i assolir la màxima eficiència en l’ús ambiental dels cabals.
“Aquest darrer aspecte és especialment necessari en aquests moments en què la concessió d’aigua per al cultiu d’arròs durant la present campanya ha disminuït a menys de la meitat”, ha declarat el director dels Serveis Territorials del Departament, Jesús Gómez.
Gómez ha recordat que “l’aigua que inunda els camps i permet el cultiu d’arròs afecta directament la pervivència de tota la fauna associada i és la mateixa que després anirà a les basses i badies i donarà riquesa i equilibri ecològic a aquests fràgils ecosistemes aquàtics”.
“La consellera Jordà ja va enviar la setmana passada una carta a la ministra Ribera on feia evident la necessitat de què es compleixi amb els 20 metres cúbics per segon de cabal ambiental als canals del delta amb l’objectiu que puguin arribar al conjunt dels camps d’arròs i badies durant tots els mesos de l’any i, especialment, de juliol a desembre”, ha dit el director territorial.
Les taules de seguiment estan integrades per les comunitats de regants, representants dels caçadors, Prodelta, Fepromodel, Confraria de Sant Pere, sindicats agraris, Unió de Pagesos i JARC, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i la fundació SEO Birdlife, en representació de les entitats conservacionistes.
El Departament monitoritza l’impacte de la sequera en el sector primari arran dels acords que el va subscriure amb Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el marc de la Taula Agrària.