Medi ambient

MEDI AMBIENT

Els pantans gironins registren mínims històrics

Els pantans de les comarques gironines registren mínims històrics aquest mes d’agost i continuen per sota de la mitjana dels darrers deu anys. Després que durant el juny el nivell d’aigua augmentés gràcies a les pluges, les altes temperatures i la sequera de juliol i agost han fet baixar la mitjana del volum d’aigua dels embassaments gironins per sota del 27% de la seva capacitat total, i s’han situat així en la xifra més baixa des de l’any 2000, segons el registre de dades de l’Agència Catalana d’Aigua (ACA).

En concret, el pantà de Susqueda, que és el que té més capacitat dels tres embassaments (233 hm³ en total), registra 63 hm³ d’aigua acumulats, és a dir, un 27%, el nivell més baix des de la sequera del 2008. Fa un any, el pantà tenia 108 hm³ acumulats, dada que equival a un 36% de la seva capacitat total. Si es comparen aquestes dades amb la mitjana dels últims deu anys, el pantà tenia 182 hm³ d’aigua. D’aquesta manera, ha continuat baixant el volum d’aigua del pantà, tot i que actualment és el que té el percentatge més alt dels tres embassaments gironins (27%). El pantà de Sau, per la seva banda, dels 165 hm³ de volum total, aquest mes d’agost registra 34 hm³ d’aigua acumulats, una xifra molt per sota de la mitjana dels últims cinc i deu anys (113 i 112 hm³ respectivament). Respecte a l’any passat, ha baixat un 16% el volum d’aigua: el mes d’agost del 2022 es trobava al 36% de la capacitat total i enguany, al 20%.

Una situació molt més greu és la que es registra a l’embassament de Darnius-Boadella, que subministra aigua a la conca de la Muga i que és el més petit dels tres embassaments gironins respecte a la seva capacitat. Les dades indiquen que aquest pantà és el que es troba més baix dels tres embassaments, amb només un 18% de la seva capacitat total, és a dir, 11 hm³ d’aigua acumulats dels 61 hm³ de volum total. Igual que els dos embassaments anteriors, actualment es troba per sota de la mitjana dels últims anys (32 hm³). De fet, aquests són uns nivells que no s’havien vist des de l’any 2000. Respecte a l’any passat, el pantà situat a l’Alt Empordà ha baixat el volum d’aigua un 20% de capacitat: del 38% en què se situava el 2022, enguany registra un 18% de la seva capacitat total. En aquest sentit, 22 municipis de l’Alt Empordà s’han vist afectats aquest mes per l’entrada en vigor de les mesures de l’emergència per sequera hidrològica a l’aqüífer del Fluvià-Muga, ja que l’ACA ha declarat la màxima alerta en aquestes zones. D’aquesta manera, és la primera vegada que Catalunya decreta l’estat d’emergència previst en el pla especial per la sequera del 2020.

En paral·lel, els embassaments de les conques internes del conjunt de Catalunya també es troben en una situació similar: hi ha menys aigua que l’any passat i que la mitjana dels darrers deu anys. D’aquesta manera, els nou pantans registren un total de 178 hm³ d’aigua, dels 694 que formen el màxim total, un 25% de la seva capacitat total. D’altra banda, fa un any, els nou embassaments (Darnius, Sau i Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç, Foix, Siurana i Riudecanyes) sumaven 279 hm³, és a dir, estaven al 40%, quinze punts més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.