Medi ambient

La Vilella Baixa i la Bisbal de Falset

La sequera asseca els pous de la Vilella Baixa i la Bisbal de Falset i ja fa dos mesos que no hi ha aigua

La Vilella Baixa i la Bisbal de Falset encadenen quasi dos mesos sense aigua potable a conseqüència de la sequera, que ha assecat els pous propis dels municipis i ha deixat sota mínims el pantà de Margalef. Per això, els poc més de 200 habitants de la Vilella Baixa, al Priorat, no poden consumir l’aigua de l’aixeta des de finals d’agost. Després que a la primavera s’assequessin els dos pous principals que abastaven el municipi, el pantà de Margalef es va convertir en l’únic recurs hídric del poble. No és l’única localitat que s’abasta d’aquest embassament; a la llista s’afegeixen Margalef, la Figuera, Cabacés i la Bisbal de Falset. Arran de la sequera continuada, el nivell del pantà ha baixat fins al punt que la qualitat de les captacions s’ha vist afectada, deixant sense aigua potable la Vilella Baixa i la Bisbal de Falset.

Davant aquesta situació, el consistori de la Vilella Baixa ha optat per pagar el cost de comprar i repartir aigua envasada als veïns entre un i dos cops per setmana. Segons ha explicat a l’ACN l’alcaldessa Marta Camp, es tracta d’una inversió aproximada de 350 euros per cada compra. De moment, no s’han plantejat fins quan podran assumir aquest servei. “Ens estem donant temps a nosaltres mateixos i també a les administracions públiques a veure si podem trobar alguna solució per a l’aigua potable”, ha lamentat Camp.

La Bisbal de Falset es troba en una situació idèntica a la Vilella Baixa, després que el pou que subministrava l’aigua durant tot l’any s’hagi assecat i no hagi estat possible recuperar-lo. En aquest cas, són els vilatans els qui compren l’aigua envasada per a consum propi. Aquest escenari, segons l’alcalde Òscar Vidal, agreuja altres problemàtiques que té el poble, com és el cas del despoblament i els problemes a l’agricultura.

En aquest context, administracions i l’ACA estudien accions com la connexió de xarxes per garantir l’aigua corrent als pobles connectats al pantà de Margalef.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.