Clam contra les tres línies al territori
La Diputació de Tarragona i Unió de Pagesos ja hi han presentat recurs d’alçada
ERC durà moció al Parlament
Els projectes de les tres línies de molt alta tensió (MAT) han generat un fort rebuig als territoris que travessen. La Diputació de Tarragona, on 38 municipis i set comarques es veuen afectats per l’eix entre Valmuel i Begues, va presentar a principis de setembre un recurs d’alçada contra les resolucions que l’impulsen de les direccions generals de Política Energètica i Mines i de Qualitat i Avaluació Ambiental, dependents del Ministeri per a la Transició Ecològica. El recurs, que és el primer pas que obre la via administrativa, al·lega que l’únic encarregat de desenvolupar la xarxa de transport és Red Eléctrica i no un operador privat, i assenyala que no s’ha donat resposta a les al·legacions que ja va presentar ni s’ha tingut en compte la seva declaració negativa d’impacte ambiental, que denunciava la greu afectació mediambiental, paisatgística, agrícola, social, cultural i patrimonial que suposaria la línia. El recurs, a més, denuncia que no s’ha valorat cobrir alguns trams ni s’han tingut en compte alternatives ja existents de transport elèctric.
Unió de Pagesos ja va presentar a l’agost un altre recurs d’alçada a la secretaria d’estat d’Energia contra el mateix projecte, que segons ells vulnera la normativa del sector elèctric i aspectes relacionats amb el medi ambient. Així, denuncien que s’ha fet “amb una absoluta falta d’anàlisi” cap a les afectacions agràries i sense que el promotor hagi complert amb les exigències legals.
D’altra banda, aquest estiu hi ha hagut diverses accions de protesta contra la línia Laluenga-Isona al Pallars, on els alcaldes s’hi han declarat obertament en contra. El projecte Grañén-Pierola ha rebut pel seu cantó al·legacions de moltes entitats del territori, com l’Associació Amics de l’Ermita de Sant Jaume, Amics de Sant Martí de Tous, el Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra i la Plataforma contra els Macroprojectes Energètics a les Terres de Ponent, entre d’altres. ERC també ha presentat una bateria de preguntes al Senat sobre aquesta línia i, a iniciativa seva, el proper ple del Parlament debatrà i votarà una moció de rebuig als tres projectes.
Enginyers i Cambra, a favor
La Cambra de Comerç de Barcelona i el Col·legi d’Enginyers de Catalunya van alertar a l’agost en un comunicat que el debat sobre línies de molt alta tensió (MAT) com la Valmuel-Begues és una polèmica “sobrevinguda” que “distreu del retard” que acumula Catalunya en la implantació del seu model d’energies renovables. Les dues entitats consideren “necessari” per a la transició “fomentar una xarxa de transport elèctric interconnectada amb la resta d’Europa, Aragó i les comunitats adjacents”, tot i que alhora aposten per millorar l’eficiència o fomentar l’autogeneració. “Sobirania energètica no significa aïllar Catalunya des d’un punt de vista energètic”, sosté el text, que argumenta que primer cal garantir una bona interconnexió per poder, a partir d’allà, planificar. “Sobirania i planificació han d’anar lligades”, destaca.
Des de la Cambra insistien també que la MAT de Begues ha de reforçar la xarxa mallada actual i facilitar la redistribució del consum energètic al llarg del seu recorregut. “D’aquesta manera s’aprofitarien les línies i traçats ja existents i es posaria en relleu el que Catalunya també pot aportar al sistema europeu de renovables en qüestió d’emmagatzematge”, cloïen.