Medi ambient

medi ambient

El Parc Natural del Cap de Creus estrena una nova seu

El Parc Natural del Cap de Creus va inaugurar ahir la nova seu coincidint amb la celebració del seu 25è aniversari. El trasllat de les oficines a l’antic CAT (Centre d’Acollida Turística) de Vilajuïga –fins ara estaven instal·lades al monestir de Sant Pere de Roda– suposa pel director, Ponç Feliu, “un enfocament nou cap al futur per ser més accessibles per a tothom”, segons informa l’ACN. L’acte arriba en un moment en què el parc està pendent que s’aprovi el pla rector d’usos i gestió (PRUG) per regular l’activitat al medi marí. Per Feliu, aquesta és “l’assignatura pendent” del parc, que el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que també va assistir a la inauguració, va avançar que “està previst que surti a exposició pública a finals d’any i s’aprovi el 2024”.

Espai consolidat

El director del parc natural va destacar que, gràcies a aquestes dues dècades i mitja d’activitat, s’ha “consolidat la tasca de conservació de l’entorn” i també “la gestió que es fa amb els ens i les entitats del territori”. A més, va recordar que un dels reptes més importants és “ser conscients que és un espai molt visitat i s’ha de fer una tasca dia a dia per a la convivència de la preservació i l’ús públic del medi natural”. En aquesta línia, el conseller d’Acció Climàtica va dir que el Parc Natural del Cap de Creus “és un model d’èxit” perquè precisament “s’ha aconseguit combinar la preservació del medi amb la gent que hi viu i hi treballa”. A més, per Mascort també s’ha aconseguit “preservar allò que fa que la gent visiti el parc”.

Desenes de persones van assistir a l’acte d’inauguració de la nova seu del Parc Natural del Cap de Creus, que van voler veure la nova seu a Vilajuïga. La jornada va començar a dos quarts de deu del matí amb una xerrada sobre patrimoni submarí, que va donar el tret de sortida a una sèrie de parlaments sobre com ha ajudat el parc a la preservació de l’entorn del cap de Creus. Ahir es va deixar en llibertat un duc. L’àrea protegida engloba una desena de municipis de l’Alt Empordà entre els quals hi ha Cadaqués, Llançà, Palau-saverdera, Pau, el Port de la Selva, Roses, la Selva de Mar i Vilajuïga.

Això sí, pel director del parc natural hi ha “una assignatura pendent” en preservació de l’entorn, que és el Pla Rector d’Usos i Gestió (PRUG). “Pensem que s’ha fet molta feina al medi terrestre, però cal regular també el medi aquàtic perquè les activitats que s’hi fan puguin continuar fent-se però respectant l’entorn”. El conseller d’Acció Climàtica ha assegurat que s’han fet “centenars de reunions amb els sectors implicats” que hi treballen “des de fa mesos”. I que la intenció és poder “treure a exposició pública el PRUG abans de finals d’any i per intentar aprovar-lo el 2024”. Des del parc natural alerten que “un altre dels reptes importants als quals cal fer front és el canvi climàtic”. “Fa tres anys que patim la sequera i que cauen de mitjana 200 litres per metre quadrat tot l’any”, explica Ponç Feliu, que assegura que “és la meitat o menys del que hauria de ploure”. Segons el director de l’espai protegit, això “hipoteca la vida de fauna i flora del Cap de Creus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.