Medi ambient

Medi Ambient

El nivell del Mediterrani a les costes augmenta més ràpid del previst el 2021

Un informe de l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia italià (INGV) afirma que l’increment del mar en algunes zones és tres vegades superior i posarà en risc les activitats humanes i les infraestructures

Un informe publicat avui per l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia italià (INGV) alerta que el nivell del mar Mediterrani està pujant a la costa tres vegades més ràpid del previst el 2021 pel Grup Intergovernamental de Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC). Segons aquest nou informe a finals de segle posarà “en perill les activitats humanes i les infraestructures”, ja que la subsidència, és a dir, el lent moviment descendent del sòl a causa de causes naturals o antropogèniques, està provocant que “el nivell del mar augmenta gairebé tres vegades més ràpid que en zones estables”, segons ha explicat Antonio Vecchio, investigador de la Radboud Universiteit Nijmegen i primer autor de l’estudi

L’equip d’investigadors va recalcular les projeccions de l’IPCC fins al 2150 a 265 zones del Mediterrani, corresponents també als 51 mareògrafs de les xarxes internacionals de vigilància, incloent-hi dades relatives a l’enfonsament i els resultats “mostren diferències màximes i mínimes pel que fa a l’informe de l’IPCC que oscil·len, respectivament, entre aproximadament més de 109 cm i menys de 77 cm, amb un valor mitjà superior en aproximadament 8 cm”, explica Vecchio.

Segons aquestes dades hi h 163 planures costaneres que signifiquen “aproximadament 38.500 km² de costes mediterrànies, de les quals unes 19.000 km² són només al sector nord de la conca, que aviat estaran més exposades al risc d’inundacions marines, amb els consegüents majors impactes sobre el medi ambient, activitats humanes i infraestructures”.

Per aquest motiu l’informe conclou que cal prendre mesures per “donar suport a les poblacions costaneres, que seran cada vegada més vulnerables a l’augment del nivell del mar i als riscos més importants associats a ell a finals d’aquest segle i en el futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia