Medi ambient

medi ambient

La Catalunya estepària avança

L’Atles Climàtic 1991-2020 del Servei Meteorològic confirma l’extensió lleu del territori semiàrid

La pluja anual inferior als 400 l/m² que el segle passat no afectava Tàrrega avui és a la porta de Cervera

Les pluges màximes que també apareixien al Pirineu gironí han desaparegut els darrers 30 anys

Al voltant de la regió de Ponent, comarques més seques que la resta no superen els 550 l/m²
Riba-roja registra la mitjana més baixa de pluja, cinc cops inferior a la més alta d’Espot en 30 anys

L’augment de la temperatura a Catalunya és una evidència científica confirmada repetidament pels diversos estudis, però més difícil és fer-se una idea contrastada respecte de la tendència de la precipitació. Si bé la greu sequera que afecta el país des de fa tres anys ha pogut ser confirmada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) com la “més dura mai viscuda al nostre país” des que es tenen sèries històriques en paraules de la seva directora, Sarai Sarroca, avui encara no tenim la perspectiva temporal suficient per saber si respon a un període meteorològic excepcional o si forma part ja d’un nou patró extrem de precipitacions escasses que s’aniran repetint. L’evolució sobre el mapa del país de pluges i temperatures, entesa com a patró a mitjà o a llarg termini, és el que aborda la publicació, aquest darrer octubre, de l’Atles Climàtic 1991-2020 del SMC, elaborat per Mercè Barnolas, Marc Prohom, Aleix Serra i Javier Martín-Vide. En relació amb l’atles anterior (1961-1990), el nou document confirma una ampliació sensible de la Catalunya semiàrida, el 10% del país, que els elaboradors de l’atles proposen afegir a la històrica diferenciació entre la Catalunya humida i la seca.

Catalunya semiàrida

D’una banda, la precipitació anual per sota de 400 mm que defineix aquesta regió semiàrida ocupava menys superfície en el trentenni de 1961-1990 –tot el Segrià i el Pla d’Urgell i una falca cap al nord de la Ribera d’Ebre però travessant només els límits de la Noguera, l’Urgell i les Garrigues–. Però el nou atles dels darrers trenta anys dibuixa l’expansió d’aquesta regió per sota dels 400 l/m² anuals cap a l’est, ocupant gairebé tot l’Urgell i arribant a la Segarra i guanyant terreny cap al sud per les Garrigues, la Ribera i la Terra Alta. Si a les dècades dels seixanta, setanta i vuitanta del segle passat aquella regió on els regadius han amagat la seva naturalesa estepària no arribava fins a la ciutat de Tàrrega, avui ja és a les portes de Cervera. A ponent, aquesta regió estepària s’amplia cap a l’interior d’Aragó (inclou els Monegres) formant una de les àrees més àrides de la península Ibèrica. “Malgrat que a bona part de Catalunya encara no hi ha tendències generals significatives en la precipitació anual de sèries llargues o seculars, la comparació d’ambdós mapes mostra una lleugera ampliació de la superfície semiàrida”, expliquen els autors, comparant els darrers trenta anys amb els anteriors.

A més, en el nou atles consta alguna mitjana anual inferior als 350 mm, una xifra que no s’havia registrat en el període 1961-1990. Per exemple, a l’estació pluviomètrica de Riba-roja, la mitjana anual dels darrers 30 anys registrada ha estat de 323,6 mm, cinc vegades menys aigua que el registre més alt, de 1.563,3 mm, a Espot, una de les estacions pluviomètriques del país situades a més altitud. De fet, les dues estacions representen dues de les característiques de la pluviometria catalana. Amb el límit del nostre clima mediterrani situat al Pirineu, aquesta serralada acumula els majors registres, que van disminuint progressivament en descendir en altura però també de nord a sud del país.

La Catalunya humida

Així, al nord tenim una Catalunya humida, que ocupa una mica més del 38% del territori i se centra en el Pirineu i Prepirineu, on se superen els 700 l/m² de mitjana anual. Aquesta Catalunya plujosa registra a la Val d’Aran els seus màxims en tant que la comarca, situada al nord del Pirineu, és l’única del país de clima atlàntic. La regió, però, també té ombres pluviomètriques a les valls del riu Segre a l’Alt Urgell, de la Noguera Pallaresa a la conca alta i a la Cerdanya. Així, algunes estacions a tocar del Segre registren menys de 700 mm, i fins i tot de 600 mm, una mitjana comparable amb la que registra el litoral de Barcelona. Aquesta Catalunya humida s’estén per la Serralada Transversal fins a les Guilleries i el Montseny, i arriben les mitjanes superiors a 700 mm fins i tot al Montnegre litoral. A l’extrem sud-oest del país, als Ports també se superen els 1.100 l/m² en els punts més elevats. En el nou atles, però, la Catalunya humida també ofereix una altra dada que apunta a un clima més sec. En els darrers 60 anys les pluges màximes es registren al Pirineu lleidatà, però en el període 1991-2020 les màximes han desaparegut del Pirineu gironí.

Catalunya, més seca

Entre aquesta regió humida i la Catalunya semiàrida que ha guanyat terreny hi ha la major part del país, la Catalunya seca, que ocupa el 52% del territori, amb pluges d’entre 400 i 700 mm anuals. La precipitació mitjana catalana és de 680 l/m², poc més alta que l’espanyola però molt per sota de la planetària (1.000 mm). L’atles pluviomètric estacional també indica una reducció de la precipitació a l’estiu, si bé els valors dels mapes per estació “difereixen poc” respecte dels 30 anys previs. Al juny la Catalunya semiàrida té força registres per sota dels 30 mm –fins i tot dels 20 mm al delta de l’Ebre–, però també la vall del Segre a l’Alt Urgell i la Cerdanya. Al juliol la precipitació ha disminuït força a l’Alt Ter respecte del període anterior i ben just supera els 100 mm a Molló-Fabert. A l’agost les pluges disminueixen de manera general arreu del país. Però també es constata un petit descens de pluges de primavera a la Cerdanya i de febrer, el mes més sec de l’any, al Pirineu gironí.

I més càlida

“La pujada de la temperatura a Catalunya, fruit de l’escalfament global i del propi de la conca de la Mediterrània, és un fet incontestable” evidenciat en tres sèries de dades llargues i de qualitat, els observatoris de l’Ebre i Fabra, així com la reconstruïda sèrie històrica de Barcelona. Però la comparació dels atles fins al 1990 i fins al 2020 serveix de poc, com reconeixen els autors, perquè han canviat els procediments de construcció dels mapes –automàtic i manual–, les estacions i l’homogeneïtzació de dades.

Tenint en compte la varietat del relleu, hi ha 20ºC de diferència entre la mitjana anual dels cims del Pirineu i de punts situats al nivell del mar i, a l’inrevés que la precipitació, la temperatura tendeix a augmentar a mesura que anem de nord a sud i que descendim en altura, només amb l’excepció de la inversió tèrmica hivernal, que fa desplomar termòmetres en planes i valls interiors. En l’atles 1991-2020 s’aprecia bé “el pol càlid urbà” de la Barcelona metropolitana però també de Tarragona. El primer s’estén al llarg de la costa del Maresme i penetra a l’interior pel Baix Llobregat i cap al Vallès per la vall del Besòs. El pol càlid tarragoní ocupa el Tarragonès i la plana litoral del Baix Camp però també penetra Camp endins per la vall del Francolí fins a Valls. L’estació meteorològica del Raval barceloní té una temperatura mitjana anual de 17,9ºC. La temperatura més elevada (18,4ºC) es registra a l’Observatori de l’Ebre (Roquetes) i la més baixa (2,1ºC) ha estat en el darrer trentenni la de Boí, l’estació situada a més altitud de les analitzades (2.535 m).

38
per cent
de la superfície del país correspon a la Catalunya humida, centrada en el Pirineu, el Prepirineu i la Serralada Transversal.
52
per cent
del territori ocupa la Catalunya seca, amb majors registres de pluja cap a la meitat est del país i més seca a les comarques que envolten la Catalunya semiàrida de Ponent.
10
per cent
el constitueix la Catalunya semiàrida, que des de les planes del Segrià i l’Urgell sembla guanyar terreny cap a l’est i el sud del país.
Plou menys a l’Alt Ter i la Cerdanya
L’ombra pluviomètrica de la Cerdanya és coneguda dins de la Catalunya humida, però l’atles climàtic dels darrers trenta anys indica mesos de juny amb menys de 30 l/m². El nou mapa també constata una disminució notable de les precipitacions de juliol a l’Alt Ter, que ben just arriben als 100 l/m².

Una frontera seca envolta la regió semiàrida

Parlar de la Catalunya estepària és una manera de dir, perquè les planes de Lleida des del Segrià fins a la Segarra són agrícoles i, en bona part, de regadiu, però la naturalesa estèpica es conserva en espais com els plans i les valls del Sió i el Llobregós, la serra de Bellmunt, els plans de la Unilla, els secans de la Noguera o els secans de Melons i Alfés. De clima continental sec, aquesta regió té els estius més secs i calorosos i els hiverns freds i boirosos, així com la pluviometria més escassa del país. Els autors de l’atles la defineixen com la Catalunya semiàrida. Però a la Catalunya seca que forma la major part del país també hi ha una divisió històrica que confirmen els dos atles. Ambdós dibuixen una àmplia regió limítrofa amb la semiàrida que ha tingut una pluviometria més baixa que la resta els darrers 60 anys. Mentre que la Noguera, la Segarra, la meitat de l’Anoia (Alta Segarra), la Conca de Barberà, les Garrigues, la Ribera d’Ebre i la meitat del Priorat i la Terra Alta no superen els 550 l/m² anuals, la resta de la Catalunya seca –Solsonès, Bages, Vallès Occidental i part de l’Oriental, Baix Llobregat, Barcelonès, Penedès i Garraf– sí que pot arribar als 700 l/m² anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]