CANTALLOPS
Iaeden denuncia un possible abocament de purins al riu
Iaeden-Salvem l’Empordà denuncia en un comunicat que han trobat dos tubs a la granja de porcs Molas, a Cantallops, que serien “indicis” de l’abocament de purins al riu i de la contaminació per nitrats de l’aqüífer local del municipi. L’entitat ecologista demana a les administracions que investigui aquest cas i se’n demanin responsabilitats.
💦‼️Descobriment d’uns tubs a la granja Molas, indicadors de l’abocament de purins a curs fluvial
— IAEDEN - Salvem l'Empordà 🧡 (@IAEDENSalvemEmp) January 12, 2024
🔴Instem a les autoritats que investiguin i, amb els indicis, demanin responsabilitats per la contaminació de l’aqüífer local de Cantallops.
👉Més info a: https://t.co/PrEGjloNIA pic.twitter.com/9r9rrfVFnz
En el comunicat s’explica que els dos tubs s’han trobat a les naus de la granja, situades al nord del pou d’abastament públic de Cantallops. Un ve directament de la bassa de purins i l’altra ve d’una nau, a través d’un rec d’escorrentia. El primer és a l’est de les instal·lacions i el segon, a l’oest. Per Iaeden-Salvem l’Empordà, aquests tubs serien indicadors de “l’abocament històric” de purins al curs fluvial.
L’entitat recorda que el pou d’abastament públic d’aigua de Cantallops està contaminat per nitrats i que els controls que s’hi van fer els anys 2013, 2015, 2016, 2017 i 2018 van donar valors “per sobre dels criteris sanitaris de qualitat” de l’aigua per consum humà, que és de 50 mg/l. El 2013 aquest valor va ser de 80,3 mg/l; el 2015, de 80,2 mg/l; el 2016, de 85,6 mg/l; el 2017, de 70,1 mg/l, i el 2018, de 68,4 mg/l.
Per aquest motiu, Cantallops va ser considerat el març de 2020 zona vulnerable per la contaminació de nitrats. Igualment, l’Ordre TES/80/2021, de 9 d’abril, per la qual es revisen les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries i s’apliquen les mesures del programa d’actuació a les zones vulnerables, inclou el municipi de Cantallops com a zona d’afectació per contaminació de nitrats.
Segons les dades que l’Agència Catalana de l’Aigua va enviar el març de 2023 a Iaeden-Salvem l’Empordà sobre l’estat de diferents aqüífers de l’Alt Empordà, la captació de Cantallops va donar un valors de 59,2 mg/l el 2021 i de 53,5 mg/l el 2023. L’entitat, però, recorda que el 2022 l’Asociación Defensa Derechos del Animal, per encàrrec de Greenpeace, va prendre mesures dues vegades de diferents fonts del terme municipal de Cantallops. Les dades dels dos controls, que van tenir lloc el 27 de juliol i el 9 de desembre de 2022, no van coincidir amb les de l’ACA i van sortir “sensiblement” més altes, per sobre dels criteris sanitaris de qualitat de l’aigua. L’entitat denuncia que les dades també són divergents en les mesures que l’ADDA va fer a l’aigua de boca de les cases, que van detectar uns paràmetres de 40 mg/l.
Iaeden considera que aquest és un altre exemple del “desastre de polítiques mediambientals” de les administracions catalanes i avisa que en el context actual de “sequera persistent i canvi climàtic” pot arribar el moment en què no baixi aigua de les captacions de la muntanya de Cantallops i l’aigua de boca no es pugi “consumir”.
Per tot això, l’entitat demana una “moratòria immediata i continuada” en la construcció de granges i que, en el cas concret de la granja de Cantallops, l’administració investigui la relació dels tubs que s’han descobert amb la contaminació per nitrats de l’aigua del municipi. Per últim, sol·licita que es prenguin les “mesures necessàries” per demanar “possibles responsabilitats mediambientals”.