Medi ambient

Societat

Emergència a Ponent per sobrepoblació de conills

El govern preveu tornar a declarar l’emergència cinegètica a les comarques de Ponent per reduir la sobrepoblació de conills. Aquesta mesura ja es va aplicar el 2023 i va permetre abatre més de 430.000 animals. La Generalitat i els pagesos, però, admeten que els resultats han estat insuficients, ja que no s’ha aconseguit arribar a la densitat adequada de cinquanta exemplars per quilòmetre quadrat.

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha explicat que la nova declaració vol incloure més municipis i també es vol allargar més en el temps, a partir del mes de març fins més enllà del final de l’estiu, que és quan comença la temporada de caça. Ho ha dit a Lleida a la Taula de Cogestió del Conill a Ponent, segons recull l’ACN, en què també han participat productors que lamenten que els danys als camps continuen.

La densitat mitjana actual al Segrià és de 80 conills per quilòmetre quadrat, i a les Garrigues està per sobre dels 120. “Potser no hem millorat tot el que havíem de millorar, però sí que no hem empitjorat tot el que podíem haver empitjorat si no haguéssim fet res. Per tant, les mesures han funcionat i hem de continuar treballant per mirar de normalitzar la situació”, ha valorat el secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Oriol Anson.

D’altra banda, durant l’any passat es va posar el xip de manera gratuïta a 500 fures de caçadors.

El govern descarta l’ús de fosfur d’alumini per matar conills, com han demanat repetidament agricultors. El marc legal prohibeix utilitzar aquest biocida en terrenys agrícoles i només ho preveu per garantir l’estabilitat d’infraestructures. Així mateix, Sanitjas ha explicat que aquest mètode “no és tan efectiu” com ho són les batudes nocturnes o la caça amb fura.

Tot i els més de 430.000 conills caçats el 2023, el sector denuncia que els danys que generen aquests animals continuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia