Medi ambient

canvi climàtic

La OMM confirma un nou rècord de calor a Europa, de 48,8 °C a Sicília en 2021

El valor més alt registrat fins ara havia estat a Grècia el 1977 quan es va arribar als 48 ºC

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat aquest dimarts que es va assolir un nou rècord de temperatura a Europa, concretament a l’illa de Sicília (Itàlia), on el termòmetre va pujar fins als 48,8 graus Celsius l’11 d’agost de 2021.

Aquest rècord ha estat corroborat de manera independent per un panell especial de científics de l’OMM especialitzats en l’atmosfera, després de l’anàlisi minuciosa d’una multitud d’informacions i elements.

El rècord anterior, de 48 °C, s’havia establert el 10 de juliol de 1977, a les ciutats gregues d’Atenes i Eleusis, encara que en aquesta ocasió l’única font van ser els mesuraments d’entitats oficials de Grècia i no va haver-hi avaluació independent, com en el rècord anunciat avui.

Atès que la Regió Europea de l’OMM conté parts d’Àsia (per exemple, Israel, Turquia i Síria) i Groenlàndia, els extrems establerts per l’organització comprenen tant el conjunt de la regió com la denominada “Europa Continental”, ha precisat.

“Aquest resultat és un indici més de l’alarmant tendència al fet que es continuïn establint rècords d’altes temperatures en regions concretes del món”, ha explicat el professor Randall Cerveny, expert en Extrems Climàtics i Meteorològics de l’OMM.

L’organització, que funciona com el braç científic de Nacions Unides, ha indicat que aquest tipus d’informació ofereix ’instantànies’ de l’estat actual del clima i que “és possible, i fins i tot probable, que en el futur es produeixin a Europa fenòmens més extrems”.

Quan això passi, l’OMM tornarà a formar nous comitès d’avaluació i a dur a terme avaluacions que prenen un temps considerable fins a arribar a conclusions definitives.

“Es tracta de procediments llargs a causa de la cura que posa l’OMM en la certificació de les observacions meteorològiques. Aquesta minuciosa avaluació proporciona la confiança que els nostres registres mundials de temperatures s’estan mesurant correctament”, ha explicat Cerveny.

L’avaluació del rècord a Sicília va incloure una anàlisi i calibratge dels instruments de l’organisme meteorològic d’Itàlia que van registrar els 48,8 graus.

Actualment, l’OMM està fent altres investigacions relacionades amb l’huracà Freddy per a establir si –com es creu– va ser el de major durada que s’ha registrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]