Medi ambient
Queixes per la pols de les pedreres de Garraf
La falta de pluges i els episodis d’anticicló revifen les protestes dels veïns del poble del Garraf
Fa més de quinze anys que el veïnat del poble de Garraf, un nucli de població que pertany a Sitges, que protesten a la Generalitat i a l’Ajuntament per la pols en suspensió procedent de les dues pedreres properes de Promsa i Holcin. La falta de pluges i els episodis d’anticicló han fet revifar les queixes, De fet, al desembre, el mesurador de qualitat de l’aire instal·lat a Garraf va detectar tres jornades en què es van superar els límits legals, presumiblement per part de Holcim. En concret, es van registrar pi pics de PM 10 i PM 2,5 que superen els 62 micrograms en 24 hores, quan el límit legal és de 50. La Generalitat, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental del departament d’Acció Climàtica, ha obert un expedient informatiu a la companyia per esclarir els fets i valorar si deriva en una sanció. D’altra banda, l’empresa sosté que els nivells elevats van ser degut a l’anticicló.
Segons l’associació veïnal, que agrupa al mig miler de residents a Garraf, denuncia que porta més de 800 queixes a la Generalitat des de fa més de 15 anys demanant que una inspecció de l’activitat de les pedreres. Els veïns diuen que cíclicament tenen “brutals” núvols de pols en suspensió que, amb el pas de les hores, deixen una capa fina de partícules sobre cotxes, mobiliari de terrasses, plaques solars o roba estesa. Sobretot, apunten la Holcim, que té la mina més propera a les cases. “Com que no plou, la pols no marxa i a la mínima que fa vent ens impacta a totes les superfícies”, assegura a l’Agència Catalana de Notícies el president de l’entitat veïnal, Jorge Juny. Acusa a la companyia de no complir tots els protocols tècnics de prevenció i seguretat fixats per llei, i lamenta que la situació de sequera està agreujant la convivència amb aquesta pedrera.
Des del consistori, asseguren comprendre el malestar dels veïns. La regidora d’Acció Ambiental, Carme Gasulla, lamenta que la falta de pluges “encara els genera més problemes, a part de les derivades que ja té la pròpia activitat extractiva”. Hi afegeix, però, que el govern municipal i la Generalitat s’han proposat “fiscalitzar” l’activitat de Holcim “perquè la gent mereix viure en millors condicions”. En aquesta línia, apunta que s’arribarà “fins on calgui” per preservar la qualitat de l’aire. Assenyala així l’expedient informatiu obert ara per Acció Climàtica -que està en procés a l’espera de si s’arxiva o deriva en expedient sancionador- i assegura que la Generalitat ha multat anteriorment la mateixa empresa “perquè no actua com correspondria”. “Vull pensar que no és negligència, però sí un excés de permissivitat”, assevera.
Des de l’empresa Holcim es reconeix que a l’episodi de tres dies del passat desembre es van superar els límits de 50 partícules però ho atribueixen a l’anticicló que hi havia en aquell moment. Segons el responsable de Medi Ambient de la companyia, Jaume Ramon, “la falta de moviment de les masses d’aire” va provocar que no es dispersés la pols. Destaca, a més, que a l’àrea metropolitana de Barcelona també hi havia una alerta per contaminació. Ramon puntualitza a l’ACN que, tot i que al desembre es van sobrepassar els nivells en tres ocasions, la normativa europea permet excedir els topalls fins a 35 vegades en el conjunt d’un any. Per aquest motiu demana “contextualitzar” les incidències i no associar la presència de pols a un efecte contaminant.“Al final, una pedrera és una pedrera i té l’activitat que té. La gent es queixa per la presència de pols, però això no vol dir que sigui automàticament contaminant”, afegeix. Pel que fa a la pedrera de Promsa, fonts d’aquesta companyia indiquen que des del 2007 treballa amb mesures per racionalitzar l’ús d’aigua i el desplegament d’accions per evitar la propagació de pols sense necessitat d’utilitzar recursos hídrics.
L’any 2029 acaben els permisos d’explotació acordats entre les empreses, la Generalitat i la Diputació de Barcelona, que gestiona el Parc Natural del Garraf. Els veïns demanen que l’activitat es traslladi a un altre indret després d’haver “aguantat suficient”. Des del govern municipal, Gasulla també es mostra contrària a la continuïtat d’aquesta activitat “perquè va en signe contrari a l’emergència climàtica que viu Catalunya”. Al seu torn, Promsa assegura que té fet un projecte de restauració de l’espai des de 1998 i precisa que treballa en la recuperació del massís de forma simultània a les extraccions. Pel que fa a Holcim, també entoma la data del 2029 com a punt i final de l’extracció de pedra a Garraf, però Ramon adverteix que “els ciutadans hauran de preguntar-se d’on sortirà un material que és necessari per qualsevol obra que es vulgui tirar endavant”