Medi ambient

SEQUERA

Malestar per l’ús d’aigua a les mines del Bages

Unió de Pagesos qüestiona que l’empresa israeliana que explota les mines de Súria i Sallent, al Bages, pugui fer servir l’aigua regenerada que surti de la depuradora de Manresa. En un comunicat, el sindicat agrari ha criticat que es vulgui construir la canonada que ha de fer possible aquesta captació. “És inadmissible la concessió a una única empresa privada –concretament a ICL Iberpotash– de 6,86 hm³/any procedents de la depuradora de Manresa”, lamenten.

Segons el sindicat, en el context d’emergència climàtica que vivim, amb sequeres perllongades i avingudes imprevisibles, cal ser molt curosos en prioritzar els recursos hídrics, especialment en el cas del Llobregat, que consideren un riu “cansat” per l’existència de més de 200 captacions. Per això reclamen a l’Agència Catalana de l’Aigua que s’anul·li la concessió atorgada a ICL el 2021. “Aquesta empresa que explota les mines bagenques de potassa de Súria i Sallent –aquesta, ja inactiva– té previst dedicar l’aportació d’aigua tant per als processos de producció com per als d’evacuació de residus salins cap al mar a través del futur col·lector de salmorra que està aprovat per l’ACA però que encara no s’ha acabat de construir”, explica el sindicat. En aquesta línia, denuncia que l’empresa explotadora de les mines “continuï la seva activitat amb total normalitat quan des del 2017 hi ha una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en la qual es manava a l’empresa posar fi als abocaments de runam salí a la vegada que es donava un termini de 50 anys per restaurar els runams acumulats, mandats que l’empresa no ha abordat”. Per aquest motiu, el sindicat exigeix a les administracions que vetllin pel compliment d’aquesta sentència.

Prou Sal

Unió de Pagesos és una de les entitats adherides a la plataforma Prou Sal, que fa 15 anys que denuncia els greus perjudicis agraris i mediambientals que l’activitat d’aquesta empresa ocasiona; entre d’altres, la salinització dels pous, que afecta greument l’activitat agrària.

D’altra banda, ni ICL i l’ACA han pogut concretar quanta aigua gasta aquesta empresa, que actualment té cinc concessions per agafar aigua del riu, pous i depuradores de la zona. De la mina de Súria, ICL n’extreu cada any 600.000 tones de potassa. L’activitat genera un residu que s’acumula en forma de muntanya i que ICL vol dissoldre amb aigua per enviar la salmorra al mar. Segons Unió de Pagesos, si es compleix la concessió prevista, podrà agafar fins el 80% de l’aigua regenerada de la depuradora de Manresa.

En declaracions a ACN, l’alcalde de Manresa i president d’Aigües de Manresa, Marc Aloy, justifica l’obra de la canonada per la importància de l’empresa i “per assegurar el futur de la mineria”. Un altre punt de vista és el del catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat, que es mostra contundent: “Segurament si es tanqués la mina, es perdrien unes inversions, però només amb la millora de la qualitat de l’aigua i el fet que s’hauria de gastar menys diners per potabilitzar-la, ja es recuperaria una part d’aquests diners. Ara mateix tota la ciutadania està pagant la contaminació de l’aigua d’ICL.”

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/11-mediambient/2390708-malestar-per-l-us-d-aigua-a-les-mines-del-bages.html

2390708



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.