medi ambient
Alliberen a l’Alt Empordà cinc turons europeus criats en captivitat
El projecte TuroCat de recuperació del turó europeu (Mustela putorius) a Catalunya avança amb un nou alliberament d’exemplars criats en captivitat, el segon des de la seva posada en marxa l’any 2018. S’han alliberat un total d’onze exemplars, cinc dels quals a l’Alt Empordà, on encara habiten les poblacions més importants d’aquesta espècie en perill d’extinció a Catalunya. En aquest cas, se’ls ha identificat a tots amb un xip i se’ls farà un seguiment de la seva evolució al medi natural amb sistemes automàtics de fotografia. El ‘Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida’ classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció a Catalunya. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la nostra fauna. Durant els darrers 30 anys, el nombre d’exemplars i la seva àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins arribar a la situació actual, en que habita únicament les planes de l’Alt i Baix Empordà i, en molt baixes densitats, als boscos del Pirineu Oriental.
Les causes de la seva desaparició a gran part de Catalunya són diverses: el control d’altres depredadors amb verins, la possible hibridació amb la fura, l’ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l’hàbitat i els atropellaments.
En aquest nou alliberament hi col·laboren el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Fundació Barcelona Zoo i la Fundació Trenca; a més del Centre de Fauna del Pont de Suert, un nucli zoològic privat del Pallars Sobirà a Son del Pi i el Centre de Conservació Camadoca de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona de Santa Maria de Merlés.