Medi ambient

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

El Consorci Forestal de Catalunya i l’empresa Olot Meats han posat en marxa una iniciativa pionera de gestió forestal, per tal d’afavorir que els boscos de la Vall de Bianya s’adaptin al canvi climàtic. Segons explica l’Acn, el projecte consisteix en fer treballs en finques privades amb l’objectiu de “segrestar carboni”, incentivar la producció de l’anomenada “aigua blava” i promoure la biodiversitat. Tot plegat tenint en compte el paisatge i adaptant els treballs forestals a les necessitats. D’una banda es talen alguns arbres per tal d’afavorir els més vigorosos i així estalviar aigua. També es netegen camins perquè aquesta aigua arribi als aqüífers i es deixen arbres morts a terra perquè algunes espècies els aprofitin.

El bosc que l'Antònia Garriga té darrere del seu mas, a la Vall de Bianya, és un dels quatre que el Consorci Forestal de Catalunya, amb la col·laboració d'Olot Meats, participen en un projecte pioner de gestió forestal. El que es fa és netejar-lo "respectant el paisatge", per afavorir l'aprofitament d'aigua. L'objectiu és que els arbres amb més potencial no es vegin afectats per d'altres. Amb això s'aconsegueix, alhora, "segrestar carboni" eliminant fusta que després pot acabar destinant-se a una activitat econòmica, com la fabricació de mobles. En paral·lel, es netegen els camins i el sotabosc per tal que l'aigua que caigui s'aprofiti i acabi arribant a rius i aqüífers i no s'evapori per retornar a l'atmosfera. Aquest procés es coneix tècnicament com producció "d’aigua blava". Un altre dels objectius és afavorir la biodiversitat de la zona. La forma de fer-ho és a través dels arbres morts, que poden servir als insectes, ocells i altres espècies per establir-se i desenvolupar-se.

Una altra característica que fa pioner aquest projecte és el caràcter privat que té. Això fa, alhora, que les empreses de la zona prenguin consciència de la importància de mantenir l'entorn i fer una gestió "responsable" dels boscos davant del canvi climàtic. Pilar Puig és la gerent d'Olot Meats que ha finançat els treballs a 30 hectàrees de bosc a la Vall de Bianya. "No tenim constància que hi hagi altres empreses que hagin apostat per iniciatives com aquesta. Nosaltres paguem el cent per cent dels treballs i rebem l'assessorament del Consorci. Evidentment animem d'altres a fer-ho", ha explicat Puig. Una de les principals actuacions és la retirada d’arbres sans per garantir la supervivència de la resta. En aquest sentit, el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira, explica que "Catalunya té massa arbres" i que és bo "treure individus", ja que a més, es pot aprofitar per tirar endavant una activitat econòmica i alhora és un reservori de carboni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]