Medi ambient

SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

Quatre polls de falcó pelegrí (Falco peregrinus) nascuts al Port de Tarragona. Es el segon cop en deu anys, i de forma consecutiva, que una parella d’aquests animals nidifica dins d’una de les dues caixa niu ubicades a les instal·lacions al capdamunt de les sitges de Cementos Portland al Moll de Reus, segons informen en un comunicat des de l’equipament. A finals d’abril els polls van ser anellats a càrrec de l’entitat Galanthus. Aquest procés permetrà fer el seguiment i reconèixer-los un cop siguin adults i volin pel port i la ciutat. L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) treballa per assegurar aquesta presència continuada de falcons al Port per regular la població de coloms.

Fa temps que, de manera natural hi ha falcons i altres rapinyaires al Port de Tarragona. L’atractiu per a aquesta espècie es concentra en la presència de coloms i tórtores que formen part de la base de la seva alimentació. L’albirament d’aquestes aus va ser el detonant que va portar l’entitat Galanthus a iniciar un projecte d’instal·lació de dues caixes nius per tal d’intentar fixar aquests falcons salvatges en el territori, amb la col·laboració de la direcció d’Acció Climàtica de l’APT.

Els 4 animals anellats recentment formen part de la primer pollada que es produeix dins d’una de les caixes niu. L’any 2013, després d’un intent, el niu no va tenir continuïtat. I 10 anys després, al 2023, per primera vegada van néixer tres polls de falcó pelegrí. La pollada va tirar endavant, però la parella va construir el niu en una petita plataforma de les sitges de Cementos Portland, a 37 metres d’alçada. La situació de la plataforma va impossibilitar l’anellament dels polls i el seu seguiment amb condicions òptimes. Posteriorment, l’Autoritat Portuària de Tarragona va contactar amb l’especialista Ferran Aguilar (Medigraphic) per estudiar la manera d’afavorir l’assentament de falcons salvatges al Port. Per assolir aquest objectiu es va decidir col·locar una nova caixa niu per sobre de la plataforma on havien criat l’any anterior. Es tractava d’intentar atraure la parella a instal·lar-se en aquest nou espai per tal de facilitar el seguiment, la possible nidificació i la seguretat dels polls davant el perill de caigudes abans dels primers vols.

Els responsables implicats senyalen que l’èxit del projecte també es pot mesurar pel fet que “a Catalunya, no hi ha hagut cap altre projecte de caixa niu de falcons amb més de tres polls”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.