El projecte ReNatura de Mataró desperta l’interès dels veïns
Un centenar de persones han participat aquest dimecres a la primera sessió pública sobre el projecte Re-Natura que es vol tenir enllestit a finals del 2025. Els assistents van escoltar la proposta de l’Ajuntament de Mataró per renaturalitzar els espais urbans i fer-los més resilients davant el repte del canvi climàtic.
El projecte dotat amb 6 milions d’euros, amb 4 milions provinents dels ajuts dels Next Generation, vol actuar a l’espai públic com ara les rieres de Sant Simó i la d’Argentona, les zones verdes del Parc Central, l’antic i el nou, i l’entorn de la Pollancreda del Pla d’en Boet. El director de Serveis d’Urbanisme i Planificació de l’Ajuntament, Xavier Alemany, va explicar que es tracta de fer més “permeables” aquests terrenys i recollir l’aigua de la pluja així com buscar zones de més ombra i plantar arbustives per retenir l’aigua.
Refugis a les escoles
Un dels objectius del pla és actuar en els 31 patis escolars perquè esdevinguin refugis climàtics. Segons Alemany aquesta superfície correspondria a 17 camps de futbol i té un pressupost de 750.000 euros per millorar--ne les zones d’ombra. També es pensa a renaturalitzar els marges de les rieres, i en el cas de la d’Argentona, ubicar els horts urbans a tocar del barri de Cerdanyola. Per retira les canyes de la riera de Sant Simó i renaturalitzar la llera es preveu destinar 2 milions d’euros.
Sensibilitzar els veïns
El projecte inclou partides per a fomentar la participació i la sensibilització dels veïns. L’Ajuntament ja va presentar la seva proposta l’octubre passat i els darrers mesos s’han presentat les accions a la comunitat educativa d’escoles i instituts i al consell d’infants municipal. També s’han programat activitats d’exploració de la natura obertes a la participació activa de tothom.
Els ciutadans que ho vulguin podran participar de sessions de debat i també es poden fer aportacions on-line a través de la plataforma a la web de ReNatura.