Medi ambient

PERALADA

Nova jornada d’anellament de cigonyes, amb 400 escolars

Al voltant de 400 alumnes d’onze centres de l’Alt Empordà han anellat aquesta setmana cigonyes blanques en la 12a edició de la Jornada Escolar de les Cigonyes al Castell de Peralada. Tècnics del castell i voluntaris de l’Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (Apnae) van abaixar dels arbres les cries de cigonya nascudes durant l’hivern per procedir a una operació que es fa regularment per controlar el cens de la colònia d’ocells que viu al parc i fer el seguiment dels seus viatges migratoris. L’anellament consisteix en la col·locació d’una anella que inclou tota la informació per realitzar el seguiment de l’au.

Els alumnes van rebre una classe magistral per conèixer quins són els trets distintius de les cigonyes i com és la seva vida, la morfologia i ritus alimentaris. Prèviament, tots els alumnes i professors havien treballat a les aules un dossier pedagògic distribuït per la Fundació Castell de Peralada sota la supervisió del reconegut ornitòleg Jordi Sargatal. Durant la jornada també es va fer un concurs de dibuix que tenia com a protagonista l’au. Com a novetat d’enguany, una de les dues animacions infantils ha estat a càrrec de la Colla Gegantera de Peralada que, amb motiu de la celebració del seu 10è aniversari, va participar-hi amb el seu gegant de la Cigonya, la qual va ballar acompanyada dels músics de la colla.

La reintroducció de la cigonya blanca (Ciconia ciconia) neix de la sensibilitat que la família Suqué-Mateu, propietària del castell, van mostrar per la presència d’aquesta espècie a Peralada. L’any 1996, amb la col·laboració de Jordi Sargatal, director en aquella època del Parc dels Aiguamolls de l’Empordà, es van portar 30 exemplars de cigonya des de diferents pobles de la província de Caceres (Extremadura). Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari amb l’objectiu que perdessin el seu instint de migració. A la primavera del 1998 van néixer les primeres cries al parc. Des d’aleshores, la colònia ha anat creixent fins a les 38 parelles que hi viuen actualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Preocupació per la mala salut mental dels universitaris catalans

Barcelona
europa

Les caigudes d’un llamp i d’un dron provoquen nous incendis forestals a Grècia

barcelona
llengua

El festival de les variants del català, escalfa motors

barcelona

Senyalitzen els carrers del Barri Vell on als ciclistes han de baixar de la bicicleta per circular

GIRONA
CANVI CLIMÀTIC

El potent huracà Beryl s'acosta a Jamaica i amenaça Mèxic i Belize

barcelona
societat

De l’aula a l’ONU: estudiants gironins fan una crida a la sostenibilitat

girona

Denuncien la manca de mossos a l’aeroport tot i l’increment dels delictes

Barcelona
habitatge

Els lloguers temporals s’hauran de justificar en la durada i motiu

barcelona

El “Mulla’t ” recaptarà fons per a la recerca i la neurorehabilitació

girona